Последни новиниСвят

САЩ и Русия изпратиха военни около турско-сирийската граница

Русия е прехвърлила допълнително в Сирия около 300 военни полицаи от Чечня за изпълнение на специални задачи в 30-километровата зона по турско-сирийската граница, съобщи министерството на отбраната.

 

ТАСС съобщава, че от Ростовска област и от Краснодарския край военнотранспортни самолети докарват в базата Хмейм в Сирия над 20 бронирани автомобили “Тигър” и “Тайфун-У”.

 

В същото време САЩ изпращат допълнителни подкрепления в Североизточна Сирия за охрана на петролните полета от бойците от терористичната групировка “Ислямска държава”. Според американски медии допълнителните сили ще включват танкове и стотици войници.

 

Каква ще е задачата на руските военни

 

Министерството на отбраната на Русия посочва, че руските военни ще се грижат за безопасността на населението, ще поддържат реда и ще патрулират в определени райони. Военните полицаи ще окажат също съдействие по извеждането на подразделенията на кюрдските отряди за самоотбрана, заедно с тяхното въоръжение, от 30-километровата зона по турско-сирийската граница.

 

Министерството на отбраната посочва, че в Сирия са пристигнали най-добре подготвените военни, с опит в подобни операции.

 

Каква е мисията на американците

 

В прессъобщение на Пентагона на свой ред се съобщава, че САЩ укрепват своите позиции в координация с партньорите от Сирийските демократични сили с допълнителни войници и средства за предотвратяване на връщането на петролните полета в ръцете на “Ислямска държава” (ИД) или други дестабилизиращи фактори.

 

“Ние сме длъжни да лишим ИД от този важен източник на приходи, за да гарантираме отсъствието на възможност за възраждането й”, отбелязват от военното министерство.

 

Съобщението идва след като американският президент Доналд Тръмп взе по-рано този месец спорното решение да изтегли американските сили от Североизточна Сирия, с което откри пътя за турска военна операция там.

Тръмп обоснова тази стъпка с желанието да върне около 1000 американски военни у дома и да сложи край на американската намеса в зоната.

 

По-рано той заяви, че “малък брой” американски военни ще останат в Сирия, за да охраняват петролните полета, но медиите в САЩ пишат за сериозни подкрепления от бойна техника и жива сила, предаде ДПА.

 

Млада шофьорка се хвърли в пропаст и загина

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.
За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button