BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

САЩ на път да одобри нова военна помощ за Украйна на стойност над 60 млрд. долара

Конгреса в САЩ гласува с 2/3 мнозинство за законопроект, който отпуска над 60 млрд. долара на Украйна. Законът е част от пакет, който ще отпусне и 26 милиарда долара за Израел и 8 милиарда за Тайван.

Последните месеци говорителят на Конгреса Майк Джонсън отказваше да одобри предложението за подкрепа към Украйна и изискваше първо да се погрижат за границата на САЩ, която претърпя безпрецедентна мигрантска вълна през последната година. Изненадващо Джонсън промени мнението си и пусна гласуването на законопроектите, а Конгреса ги одобри с почти 2/3 мнозинство, като 100 от 218-те републиканци също гласуваха за тях – въпреки преобладаващи настроения в избирателите на партията против помощта към Украйна.

Либералните медии и НПО-та приветстват промяната в Джонсън, който според тях е преживял „истинска революция“ и е осъзнал нуждата от подкрепа към Украйна от страна на САЩ. 

През последните седмици световните медии биха тревога, че без американска помощ Украйна рискува да загуби войната с Русия в скоро време. 

Законопроектът е подобен на оригиналния, който бе представен пред Конгреса от Демократическата партия. В него все пак има 9 милиарда долара обособени като заеми, които могат да бъдат опростени само при строго определени условия. Новият пакет също така изисква от страна на администрацията на Джо Байдън да предостави в рамките на 45 дни дългогодишен план за стратегическите цели в Украйна и нужните за тях ресурси.

Голяма част от парите също така ще бъдат използвани за възстановяване на складовете с оръжия на САЩ, които са опразнени от изпращането на помощ към Украйна.

Пакетите за помощ към Израел и Тайван са подобни, като този към Израел съдържа и огромен пакет от 9,2 милиарда долара помощ за хуманитарната криза в Газа. Помощта към Тайван всъщност е цялостен пакет за Азия, но е предимно предназначен за опозиция към имперските цели на Китай.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Украйна удари енергийни обекти в Русия

Подобни статии

Back to top button