На ФокусПоследни новиниСвят

САЩ с нови санкции към Русия – този път в санкциите влизат и китайски фирми

САЩ обяви нови над 200 санкции срещу Русия, като те включват и китайски фирми, подпомагащи войната в Украйна.

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на близо 200 цели, докато Държавният департамент определи повече от 80 такива.

САЩ наложиха санкции на 20 компании, базирани в Китай и Хонконг, след многократни предупреждения от Вашингтон срещу подкрепата на Китай за руската армия, включително и по време на неотдавнашните пътувания на министъра на финансите Джанет Йелън и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в страната.

„Китай настоява САЩ да спрат да очернят и сдържат Китай. Вашингтон да спре безсмисленото прилагане на незаконни и едностранни санкции“, заяви говорител на външното министерство, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

„Пекин ще предприеме всички необходими мерки, за да защити решително законните права и интереси на китайските компании“, допълни говорителят.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че нейното министерство „последователно е предупреждавало, че компаниите ще се сблъскат със значителни последици за предоставяне на материална подкрепа за войната в Русия“.

Тя коментира, че действията на американското финансово министерство ще попречат на военните усилия на Русия.

Китай досега не е осъждал нападението на Русия срещу Украйна и е обвиняван, че косвено подкрепя войната чрез стратегическото си партньорство с Москва.

Пекин настоява, че не е „нито създател, нито страна“ във войната в Украйна, и заяви, че има право да развива „нормални“ търговски отношения с всички държави, включително Русия.

„Китай винаги се е противопоставял решително на това САЩ да прилагат незаконни и едностранни санкции срещу китайски предприятия и да упражняват „юрисдикция с дълги ръце“, заяви говорителят.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

САЩ обвини Русия, че използва химическо оръжие в Украйна

Подобни статии

Back to top button