BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

САЩ: Все още е рано да се види подобрение на фронта в Украйна

„Все още е много рано да се видят подобрения на фронтовата линия в Украйна, след като новата партида американски оръжия започна да постъпва в Украйна“.

Това заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, съобщи „Киев Индипендънт“.

САЩ приеха дългоочаквания пакет от чуждестранна помощ в размер на 61 млрд. долара през април след шест месеца на политически борби и забавяния.

Още на следващия ден Пентагонът обяви, че е готов да пристъпи към изпращане на оръжия на стойност 1 млрд. долара на Киев от американските запаси, включително боеприпаси за HIMARS, 155-милиметрови артилерийски снаряди, прехващачи за противовъздушна отбрана и бронирани превозни средства.

Това стана първият официален пакет за отбрана на Украйна в рамките на подписания законопроект за помощ. Последният пакет преди този последен кръг от помощи беше на стойност 300 млн. долара и беше обявен от Вашингтон на 12 март.

„За въвеждането на някои от тези способности е необходимо време“, заяви Остин пред сенатската подкомисия по бюджетните кредити за отбрана.

Американският военен министър заяви, че всяка седмица обсъжда „най-критичните нужди“ на Киев с унгарския си колега Рустем Умеров.

„Трудно е да се върне времето. Но смятам, че без тази помощ Украйна щеше да се отбранява много трудно срещу превъзхождащата я сила“, каза Остин.

„В определен момент Русия претърпя значителни загуби поради действията, предприети от Украйна и нейните въоръжени сили. Те нанесоха значителни загуби на руските сили, унищожиха голяма част от оборудването им“, добави той.

Русия се възползва от нарастващия недостиг на боеприпаси на бойното поле на Украйна, като през февруари превзе източния град Авдийвка. Впоследствие Москва премести вниманието си към Часив Яр – град, който потенциално отваря пътя за по-нататъшно напредване в Донецка област.

Руските войски също така продължават да атакуват украинската енергийна инфраструктура с ракети и безпилотни самолети.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

ВМРО-ДПМНЕ размаза Пендаровски на изборите в Северна Македония, имат първата жена президент

Подобни статии

Back to top button