На ФокусПоследни новиниСвят

Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно заради израелското нападение срещу Рафах

Съветът за сигурност на ООН ще проведе днес извънредно заседание след израелската въздушна атака срещу град Рафах в южната част на Ивицата Газа, при която загинаха най-малко 45 души в лагер за разселени палестинци в безопасна зона. Израел обяви, че случилото се е „трагичен инцидент“, но критиките срещу страната се увеличават.

Алжир, непостоянен член на съвета, е поискал провеждането на заседанието при закрити врата, за да се разгледа ескалацията на насилието и неговото въздействие върху цивилното население в Газа.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди въздушния удар на Израел срещу град Рафах и посочи, че атаката е отнела живота на цивилни, които само са търсили убежище от смъртоносния конфликт. 

„Няма безопасно място в Газа. Този ужас трябва да спре“, настоя още Гутериш в социалната мрежа „Екс“.

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси и координатор за спешна помощ (OCHA) Мартин Грифитс остро разкритикува твърдението на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че смъртоносната атака срещу палестинците в Рафах е била „трагична грешка“. Грифитс подчерта, че последствията върху жителите на Газа е неоспоримо.

„Независимо дали нападението е било военно престъпление или „трагична грешка“, за жителите на Газа няма спор. Това, което се случи, беше най-новата – и вероятно най-жестоката – мерзост“, заяви Грифитс.

Той подчерта, че наричането на инцидента грешка не дава никаква утеха на засегнатите. „Да го наречем „грешка“ е послание, което не означава нищо за убитите, скърбящите и опитващите се да спасят живота си“, посочи Грифитс.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Макрон: Европа може да умре

Подобни статии

Back to top button