БългарияНа ФокусПоследни новини

Съюзниците на Путин приветстваха победата му, Западът осъди „псевдоизборите“

Приятели и съюзници на руския президент Владимир Путин побързаха да го поздравят за изборната му победа, докато западните лидери осъдиха „незаконните избори“.

Пекин поздрави Путин, като каза, че „Китай и Русия са всеобхватни стратегически партньори за сътрудничество в новата ера“.

Говорителят на външното министерство Лин Джиан подчерта, че президентът Си Дзинпин и Путин „ще продължат да поддържат тясно сътрудничество, ще продължат да поддържат дългогодишно добросъседско приятелство, задълбочавайки всеобхватната стратегическа координация“.

Бившият руски лидер Дмитрий Медведев коментира темата много преди окончателните резултати да бъдат обявени, като написа в Telegram: „Поздравявам Владимир Путин за прекрасната му победа на изборите“.

Лидерът на босненските сърби Милорад Додик каза: „Сръбският народ приветства с радост победата на президента Путин, защото вижда в него велик държавник и приятел, на когото винаги можем да разчитаме и който ще бди над нашия народ“.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро каза: „Нашият по-голям брат триумфира, което вещае добро за света“.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отхвърли резултата като нелегитимен. „Всеки по света разбира, че този човек, подобно на много други в историята, се разболя от власт и няма да се спре пред нищо, за да управлява вечно“, подчерта той.

„Няма зло, което той да не направи, за да запази личната си власт. И никой на света не би бил предпазен от това“, добави той.

Британският външен министър Дейвид Камерън каза, че „незаконните“ избори се характеризират с „липса на избор за избирателите и липса на независимо наблюдение от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)“, добавяйки: „Не така изглеждат свободните и честни избори.“

Италианският външен министър Антонио Таяни посочи, че „изборите не са били нито свободни, нито честни“.

„Продължаваме да работим за справедлив мир, който ще накара Русия да сложи край на агресивната война срещу Украйна в съответствие с международното право“, обясни Таяни.

Германското външно министерство написа в социална мрежа Х: „Псевдоизборите в Русия не са нито свободни, нито честни, а резултатът не изненадва никого. Управлението на Путин е авторитарно, той разчита на цензура, репресии и насилие“.

„Чешкият външен министър Ян Липавски нарече изборите „фарс и пародия“.

„Това бяха руските президентски избори, които показаха как този режим потиска гражданското общество, независимите медии, опозицията“, заяви той.

Варшава също разкритикува начина на провеждане на изборите: „От 15 до 17 март 2024 г. в Русия се проведоха така наречените президентски избори. Гласуването се проведе в условията на изключителни репресии срещу обществото, което направи невъзможно извършването на свободен, демократичен избор“, се казва в изявление на полското външно министерство.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

Подобни статии

Back to top button