СЕДМИЯТ ПРОТЕСТ: Десетки хиляди аплодираха за исканите оставки, доброволци следят за провокатори

Въпреки че премиерът Бойко Борисов поиска оставките на трима от най-ключовите си министри, отново десетки хиляди излязоха на протест в Триъгълника на властта. Имаше и шествие до сградата на Народното събрание, а след това демонстрантите се върнаха пред Министерския съвет. Там те аплодираха решението на премиера да освободи тримата министри. 

 

Въпреки оставките, които ще бъдат подадени още утре, протестите ще продължат до пълно падане на правителството, заявиха протестиращите. 

 

седмият протест, оставки, аплодираха, доброволци
снимка: БТА

 

„Аз съм тук, защото искам оставката на цялото правителство. Не желая да се сменят министри повече“, каза протестираща жена, цитирана от Дир.бг.

 

„Мисля, че всички трябва да си подадат оставката – начело с Борисов. Това би прекратило протестите, нищо друго“, каза друга.

 

„Гешев трябва да си подаде оставката“, каза протестиращ.

 

Проф. Велислав Минеков, един от организаторите на протеста заяви: „Подхвърляне на кокалчета и недоядени крилца от царската трапеза няма да приемем. Искаме главата, главата, край. Мутрите вън, и двете мутри, и двете глави. Правим нова държава, нова демокрация, завинаги, избори, край“.

 

Според един от протестиращите трябва да се прочисти цялата система. Той настоява да се свика Велико народно събрание и системата да мине към полупряка с гражданско участие в нея.

 

„Опит за опорочаване на протеста, да. Въпросът е, че тук вече не става дума за криза в управлението или за криза в държавата, а става въпрос за национална катастрофа. На това вече трябва да се сложи край“, каза друг протестиращ.

 

Той определи това като „страх в кочината“.

 

Към момента ситуацията на протеста е спокойна. За да продължи това обаче вече доброволци сред организаторите ще следят за провокатори по време на митингите. Ако някой от недоволните забележи такива или се породи напрежение, може да сигнализира на въпросните доброволци, които да вземат мерки. 

 

И днес полицейското присъствие в района остава засилено.

 

Полицаите на първа линия отново са с жилетки, на които пише „Антиконфликт”, с което искат да покажат, че не искат да се стига до конфликти и агресия.

 

Протестиращ мъж подаряваше рози на полицайките, които са на първа линия на протеста днес и заяви, че ще го прави всеки ден до края на протестите.

 

Това е знак на солидарност от наша страна към тях, знак на подкрепа. Ние не ги замеряме с бомбички, предпочитаме да им подарим цветя – рози на служителките. Това се отнася към цялата полиция. Няма да правим като в Сърбия – да палим парламента.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК