БългарияНа Фокус

Седмицата започва с жега и завършва с бури

Новата седмица започва с жега, рекордни температури и изобилие от слънце. В края на седмицата обаче ще има бури и валежи, прогнозират синоптиците.

В неделя най-горещо бе в Сандански (38.8 градуса), Русе (37.4 градуса) и Свищов (36.9 градуса), но никъде не бяха отчетени температурни рекорди.

В страната като цяло температурите са варирарили между 33 и 38 градуса, в София – 33 градуса. Температурите ще са тропически до сряда, когато живакът в термометрите ще се движи между 35 и 40 градуса.

В понеделник, 12 август, времето ще е слънчево и горещо. Почти в цялата страна е обявено предупреждение за опасни горещини.

За Благоевград дори синоптиците обявиха предупреждение за изключително опасна жега с температури надвишаващи 38 градуса.

Единствено в Смолян, Бургас, Варна и Добрич максималните температури ще са стандартно летни – около 30 градуса. Навсякъде другаде обаче се препоръчва на хората да не стоят продължително време на открито, да приемат повече течности и по възможност да не работят и извършват физическа дейност навън.

За тези, които започват новата седмица на брега на морето, то времето е идеално за плаж и плуване. Температурата на морската вода е около 26 градуса, на север е с градус-два по-ниска.

Над планините също ще е слънчево в понеделник със слаб до умерен вятър от изтокюгоизток.

Още по-горещо ще стане във вторник и в сряда. Тогава живакът в термометрите ще се нажежи до 40 градуса в много райони. Възможно е и да ги прехвърли.

В четвъртък и петък над Балканите от запад на изток ще премине студен атмосферен фронт с валежи и леко по-ниски дневни температури. Заради жегата от предходните дни ще има условия за мощни гръмотевични бури и градушки, а явленията ще са по-добре изразени в Западна България. 

Пет деца загинаха при пожар в детски център в САЩ

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button