Шамфъстъкът – аристократът сред ядките
Днес ви запознаваме с аристократа сред ядките – шамфъстък. Много хора, които са пътували в Сицилия, с изненада откриват, че буквално навсякъде в деликатесните магазини се продава белено „пистачио“, а в ресторанта често се поднася паста или десерт с натрошено пистачио. Всъщност това е шамфъстък – малко по-дребен и малко по-цветен от този, който се продава у нас. Гърците го наричат фистика, руснаците – фисташка. Всъщност коренът на името е от Мала Азия, Вавилон, откъдето идва това удивително растение. Разликите с обикновения фъстък са очевидни – фъстъкът е всъщност бобово растение и се подвизава под земята, а шамфъстъкът расте на високи дървовидни храсти над земята. Пренесен в Европа, той отначало служи за храна на животните, а в Америка – за мезе в баровете. Всъщност, и досега много хора не познават нещо по-различно от соления и печен шамфъстък като разядка за алкохол.
А във веганската , и не само веганската кухня, шамфъстъкът заема почетно място. Тази малка ядка носи огромни ползи! Както повечето ядки, шамфъстъкът съдържа ценни белтъчини, ненаситени мазнини и витамини. Малко известно е, че с високото си съдържание на каротеноиди шамфъстъкът е истинско лекарство за хората с очни проблеми. Изследвания доказват, че ядката подобряват зрението и намалява риска от дистрофия, която води до ослепяване при старите хора.
Освен това шамфъстъкът тонизира сърдечно-съдовата и нервната система, укрепва сърцето, регулира кръвната захар. Затова е полезен за хора с диабет втори тип.
Ето какво съкровище крият ядките:
- витамини от група А и В, които възстановяват тъканите и регенерират клетките, витамин Е – витаминът на младостта
- микроелементи: фосфор, калий, мед, желязо, манган, магнезий.
- 20 % белтъчини, които участват в изграждането на костите и кожата, 50 % ненаситени мастни киселини, които участват в липидната обмяна и метаболизма, 25% въглехидрати, източник на енергия, 5% фибри, полезни за храносмилателната система и други вещества.
Как да ги съхраняваме и употребяваме? Както и при другите ядки, при печене и лошо съхранение на топло и светло, мазнините в тях гранясват. Затова някои шеф-готвачи дори съветват да ги съхраняваме в хладилник. Но ако имате сухо и хладно място, съхранявайте ги в хартиени пликове или стъклени буркани. Най-добре е да се консумират сурови, без сол. Не е много сигурно, че в магазините ядките са пресни. Внимателно разглеждайте сроковете за годност и самите ядки – колкото по-цветни са, толкова по-пресни са. От 200 г шамфъстък с черупки се получават около 100 г ядки. Това е важно за хората, които ще експериментират в кухнята с тях.
И така, какво можем да направим с шамфъстък? Ако го използваме натрошен или за украса към крем например, шамфъстъкът не се накисва. Ако ще правим сос от него или сирене, е добре да се накисне за 4 часа.
Eто идеи как да включите шамфъстък в менюто си:
- Защо не направите прочутата паста на Джейми Оливър с пистачио? Тя е много проста – сварената паста се смесва с чери доматчета, разбъркани само в горещ тиган и отгоре се поръсва с натрошено пистачио ( шамфъстък), накълцан магданоз и зехтин.
- Можете да направите веган сирене и дори веган чийз кейк с шамфъстък.
- Можете да поръсите сладкиши, кремове, да включите шамфъстък в блатове.
- Можете да направите веган сладолед с шамфъстък: 4 замразени банана, супена лъжица сусамов тахан, супена лъжица бадемово мляко, 3-4 фурми, брашно от рожков – всичко се блендира до гладка смес и се разбърква с натрошен шамфъстък.
- Може да направите сос от шамфъстък, който се прави по същия начин, както соса от кашу.
Да ви е сладко, бъдете здрави!
За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО