МненияНа ФокусПоследни новини

Шкварек: Енергетиката е от малкото неща в България, които ни нареждат „сред големите“, които ни правят значими

Нередактиран текст от Фейсбук страницата на Кристиян Шкварек:

Карта на износа и вноса на електричество за миналата година, от която виждаме една простичка реалност – България е единствената страна в региона, която изнася ток, при това количества, които ни позволяват да се мерим и с най-големите европейски държави.
Този отрасъл е от малкото неща в България, които ни нареждат „сред големите“, които ни правят значими. И сигурни – защото не става въпрос за производство на маркови дрехи или мебели, а на електричество, тоест на стратегически за цялата държава, икономика и общество ресурс. Нерядко спасяваме целия регион, запълвайки недостатъка на съседите ни. На нас няма кой да ни го запълни, ако изпаднем в състояние на внос.
Около половината от това ни производство идва от въглища. Без тях влизаме директно в графата вносители. Затриваме стратегическа индустрия, преимущество и сигурност. Защо?
Защо трябва да го правим, докато в Китай за 2023-та година е започнало строителството на 37,000 мегавата нови мощности от въглища, одобрени са други 52,000 мегавата , а още 41,000 мегавата са обявени в проектна готовност?
Ще се радвам някой да ми даде рационално обяснение на това, както и на въпроса защо генерално траекторията на континента и съюза ни изглежда да е към енергийно, индустриално и демографско самозаличаване. Защо, докато конкурентите ни строят нови ядрени мощности и самолетоносачи, ние, по върховете на цивилизацията ни, се занимаваме с Грета Тунберг?

Подобни статии

Back to top button