МненияНа ФокусПоследни новини

Шкварек: Партията с най-много млади програмисти е…ДПС, а в ПП-ДБ местата се разграбиха от стари партийни кадри

Автор: Кристиян Шкварек:

Малко интересна статистика: на тези избори партията с най-много млади програмисти на предните места в листите е…ДПС.
Междувременно, във формацията на уж готините, пробивни, млади градски хора и баш IT-та: ППДБ, всички места се разграбиха от стари партийни кадри, комсомолци без трудов стаж, дърти ченгета и семейни/интимни партньори. Всички граждански квоти са изхвърлени, скъсаха и с НПО-тата, които уж бяха над 70. В условията на електорален срив не можеха да разпределят спасителните лодки буквално до деня на регистриране на листите, като се караха за местата на извънредно заседание през нощта и сутринта.
А онези, дето уж бяха феодалната, селска партия са с грамадна гражданска квота, пълна с млади, предимно български IT-та и предприемачи. И още по-голяма младежка организация – всъщност младежите на ДПС са най-многобройната такава структура в страната. В тях партията инвестира страшно много, като кадрите се спонсорират да следват в чужбина, интегрират в бизнеса и администрацията, и активно подготвят за политиката.
Междувременно, младежката структура на ДСБ беше разпусната след скандали и публичен, другарски съд на конгрес на партията, заради липса на лоялност към генерал Атанасов – сам по себе си символ на младост, модерност и иновации. Младежката структура на ДаБългария (МлаДа България) на практика се саморазпусна, а такава в ПП въобще няма.
Та на фона на всички тези факти се чудя докога ще продължава градския мит и самовнушение, че ДПС са някаква селска партия на нижещи тютюн феодални турци, а умнокрасивите партии са тези на младите, новите, свежите, IT-тата. Всъщност излиза, че първите са тези с най-голямата и развиваща се младежка структура в страната, с огромни инвестиции в кадрите си и все по-голяма гражданска квота, а вторите – един потъващ кораб, на който провалени политици се избиват за бързо намаляващите места в лодките.

Подобни статии

Back to top button