BulletinЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Швеция спечели Евровизия (СНИМКИ)

Швеция печели евровизия с рекорден резултат като първо доминира вота на журитата от държавите, а след това си осигури и мнозинство от гласовете на публиката.  Певицата Лорийн от Швеция се яви с нейната песен “Tattoo”, която тя описва като песен за “приемане на трудностите”. 

Лорийн при изпълнението на нейната песен

Тя ще бъде първата жена, която е спечелила състезанието два пъти, след като спечели Евровизия през 2012 с популярната песен “Еуфория”. Лорийн бе фаворит за състезанието още от самото начало, като основен опонент бе песента на Израел. 

Песента на Финландия, която също бе силен претендент за титлата

Тазгодишното издание на Евровизия се проведе в Ливърпул, Великобритания, въпреки, че миналата година спечели Украйна с песента “Стефания”. Състезанието първоначално беше планирано за Киев, но поради войната с Русия бе преместено от съображения за сигурност. 

Дуото от Украйна

Състезанието бе силно политизирано още от самото начало, когато бе отказано участието на Русия поради инвазията на Владимир Путин. Президентът на Украйна Володимир Зеленски пожела да направи изявление преди да започнат песните, но му бе отказано поради “прекалено политизиране”. Хърватия се яви с песен с политическо послание, в което се пее за “крокодилът психопат” Путин и инвазията му в Украйна. Те носеха костюми на войници и имаха фалшиви мустаци, които свалят, докато не останат само по бельо и разкриха огромни ракети. Целта им бе да осмеят руската армия.

Хърватия и тяхната пародия на руската армия

Флагът на Украйна също бе показан навсякъде в залата, а официалното лого на Евровизия бе сърце с украински флаг. 

Украйна успя да се представи прилично, въпреки, че репетициите им у дома бяха прекъснати от сирени за тревога поради руски набези. Но останаха далече след триото от Италия, Израел и Швеция, които бяха значително над съперниците си.  В последния момент Финландия успя да се представи особено силно благодарение на вота на публиката, но остана на второ място.

Израел също имаше силно политизирана песен, като певицата Кирел заяви, че има части от текста на песента, които целят да покажат увеличението на антисемитизъм в цял свят. По същото време в Израел има операция срещу “ислямски джихадисти”, които изстрелват ракети от Газа. 

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Тази зодия е на път към първия си милион

Подобни статии

Back to top button