Последни новиниСвят

Силно земетресение и цунами на остров Крит

Цунами в морската зона югоизточно от Крит е предизвикано след земетресението с магнитуд 6,3 по Рихтер, съобщава Службата за предупреждение за цунами. Църквата „Агиос Николаос“ в Ксирокампос, Сития, се срути, а има и съобщения за щети в по-широката област на община Сития, съобщава „Катимерини“, съобщава БНТ.

 

Земетресението е усетено в целия Крит и Егейските острови, а в Ираклион хората са излезли на улицата от страх да останат в домовете си. Малко след труса е последвало вторично земетресение с магнитуд 4 по Рихтер по-близо до Закрос, което е предизвикало свлачища.

 

Според местни медии, са регистрирани щети на стари сгради, а предмети са паднали върху къщи и магазини, главно в района на Сития. Земетресението е причинило щети на магазини в Хирокампос, като продукти са паднали от рафтовете.

 

Пожарникарски екипи са на линия, а на училищата е наредено да се евакуират.

 

Гръцката полиция провежда патрулиране с наземни и въздушни средства за наблюдение в по-широкия район на югоизточен Крит, а бреговата охрана има повишена готовност в крайбрежната зона за възможност от по-голямо цунами.

 

Както посочват спешните служби, засега няма съобщения за пострадали хора.

 

Според Европейско-Средиземноморския сеизмологичен център, трусът е бил много силен и е продължил няколко секунди.

 

Бизнесът излиза на протест заради цената на тока

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button