Последни новиниСвят

Сирия праща армията си към Турция

Сирийските кюрди съобщиха вчера, че са постигнали споразумение с Дамаск за разполагане на сирийската армия близо до границата с Турция, предаде Франс прес.

Това се случва на фона на провеждащата се офанзива на Анкара на територията на Северна Сирия. Според официалната версия на Турция акцията е насочена срещу тероризма, а нейни цели за кюрдите от ПКК и ислямистите от ИДИЛ. 

В хода на операцията обаче вече се съобщава за загинали цивилни, а над 180 хил. души са били принудени да напуснат домовете си. Това провокира критики от страна на властите в Дамаск, както и на международната общност. 

“За да отговорим на турската агресия и да й сложим край, сключихме споразумение със сирийското правителство армията да се разположи по протежение на турско-сирийската граница с цел да бъдат подкрепени Сирийските демократични сили (СДС)”, заяви в комюнике кюрдската администрация в Северна Сирия.

От комюникето става ясно, че освен да окаже подкрепа на СДС, към сирийската армия е отправен апел да освободи всички селища, завзети от турските сили и техните съюзници.

Сирийската държавна агенция САНА заяви по-рано, че сирийската армия изпраща войски в Северна Сирия, които да се противопоставят на турската офанзива.

“Части на сирийската армия пътуват към Северна Сирия, за да се противопоставят на турската агресия на сирийска територия”, съобщи САНА в своята интернет страница.

В края на миналата година Анкара заплаши, че ще започне операция срещу кюрдските сили в Сирия, припомня Франс прес.

Дълго време изолирани и подлагани на дискриминация от централното правителство в Дамаск, кюрдите установиха де факто автономия в Северна Сирия след началото на сирийската гражданска война през 2011 г.

Дамаск не признава кюрдската автономия, като в миналото сирийските власти дори наричаха кюрдите “предатели” заради съюза им с Вашингтон в борбата срещу джихадистите.

Заради опасения от евентуална турска офанзива кюрдите започнаха миналата година преговори с Дамаск, припомня Франс прес.

“Русия и сирийският режим направиха предложения, които могат да спасят живота на милиони хора, които живеят под наша закрила. Ние не се доверяваме на техните обещания. Ако трябва да съм честен, трудно е да знаем на кого да се доверим. Знаем, че ще се наложи да правим трудни компромиси с Москва и Башар ал Асад, ако си сътрудничим с тях. Ако трябва обаче да избираме между компромисите и геноцида на нашия народ, със сигурност ще изберем нашият народ да живее”, пише в публикувана вчера в списание “Форин полиси” статия високопоставеният командир от Сирийските демократични сили Мазлум Абди.

Американският министър на отбраната Марк Еспър обяви вчера, че от Северна Сирия ще бъдат изтеглени до хиляда американски войници (почти всички американски войници в Сирия). Еспър заяви, че ситуацията в Сирия е станала непоносима за американските сили, за които има опасност да се озоват по средата на сблъсъка между Турция и кюрдските сили.

Обявяването на 6 октомври на изтеглянето на американските сили от Северна Сирия провокира възмущение в Съединените щати дори сред най-големите поддръжници на президента Доналд Тръмп в Републиканската партия, отбелязва Франс прес.

На фона на критиките в САЩ Тръмп започна от понеделник да заплашва Турция, че “изцяло ще унищожи икономиката й”, ако турските сили не действат сдържано по време на офанзивата си в Северна Сирия.

Съединените щати заявиха в петък, че са готови във всеки един момент да задействат санкции срещу Анкара, припомня Франс прес.

Ето кои са загиналите в Чикаго българи, жертвите станаха пет

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button