BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Скандал между Италия и Германия – разкриха, че немското правителство финансира спасяването на мигранти идващи в Италия

Премиерът на Италия Джорджия Мелони написа писмо на немският канцлер Олаф Шолц след като стана ясно, че неговото правителство е финансирали благотворителни фондации да спасяват мигранти в средиземноморието и дори на територията на Италия. 

Германското НПО „СОС Човечество“ (SOS Humanity) е получило 790,000 евро от правителството да намира и спасява мигранти в Средиземно море. Според говорител на външното министерство, спасяването на хора в морето е „законна, хуманитарна и морална длъжност“.

Германия също така е финансирала НПО-то „Общност на свети Егидий“, котяо се занимава с подобни действия, свързани със спасяването на мигрантите.

Мелони е „абсолютно шокирана“ от действията на Германия и посочва, че тези действия се случват на практика на територията на Италия, без да е информирана държавата и без да има каквато и да е координация. 

Близо 11,000 мигранти са пристигнали на остров Лампедуза през последната седмица, а от началото на годината бройката е близо 133,000 – над два пъти повече от същия период през 2022. Това предизвика гняв на острова и из държавата, която не може да се справи с огромната бройка мигранти, а Германия настоява да се спазва дъблинския регламент, според който те трябва да останат там, докато се реши дали да им се даде убежище.

Мелони се зарече да не позволи Италия да се превърне в мигрантския лагер на Европа и обеща силни мерки да бъдат върнати всички, които не са одобрени за убежище. Те одобриха да бъдат задържани мигрантите в центрове за 18 месеца, когато не е ясен техния статут.

Въпреки това, в Италия са недоволни от политиката на Мелони и смятат, че тя действа твърде меко. Консервативните сили в Италия смятат, че действията на Германия са на практика военен акт – бившият премиер Матео Салвини смята, че има координирани действия да се докара тази бройка мигранти на бреговете на Европа и подозира, че германското правителство е част от тези действия.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Рисковете от „дълъг ковид“ са силно преувеличени според ново проучване

Подобни статии

Back to top button