Скандал в парламента заради Педиатрията, няма да закриват интензивното

Скандал в парламента заради Педиатрията, няма да закриват интензивното

В парламента се разрази скандалмежду управляващи и опозиция заради кризата в Педиатрията. След случая с починалия 3-годишен Александър в средата на месеца, вълната от недоволство на гражданите срещу медиците в лечебното заведение предизвика и вълна от оставки. 

 

По-рано стана ясно, че редица специалисти са напуснали педиатричната болница и поради това работата на интензивното отделение е невъзможна. 

 

По време на днешното пленарно заседание от БСП поискаха по случая да бъде излушан ресорният министър Кирил Ананиев. Предложението им обаче бе отхвърлено от мнозинството, а от левицата обвиниха управляващите, че крият министъра.

 

В крайна сметка Ананиев дойде в парламента заради парламентарния контрол и коментира темата. От думите му стана ясно, че интензивното отделение в болницата „Проф. д-р Иван Митев“ няма да затваря. 

 

Няма да бъде закривано интензивното отделение на Педиатрията. По-рано тази седмица стана ясно, че най-тежките детски случаи ще се поемат от други три болници – „Пирогов”, Националната кардиологична болница и „Алексадровска”.

 

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев от парламентарната трибуна във връзка с преустановения прием на деца в интензивното отделение на СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“.

 

Той посочи, че усилията на Министерството на здравеопазването са насочени към изчистване на кадровите проблеми, които стоят в момента пред интензивното отделение на Педиатрията.

 

„Назначил съм комисия, която ще направи пълен анализ на капацитета на отделението и ще бъдат предприети всички необходими действия за привеждането му в нормален работен режим“, беше категоричен Ананиев.

 

От трибуната на Народното събрание той отново призова да не се настройва обществото срещу лекарите. 

 

„Използвам случая, за да се обърна отново към всички родители – няма да остане нито едно дете, на което да не бъдат оказани необходимите медицински грижи. Ние имаме прекрасни лекари и лечебни заведения, които се грижат за децата“, посочи още министър Ананиев.

 

По отношение на назначените проверки на Педиатрията, „Пирогов“ и „Лозенец“ във връзка със смъртта на малкия Александър министърът заяви, че те все още продължават и тази сутрин е получил втори предварителен доклад. 

 

„За съжаление се изисква още технологично време и за да бъде проверката напълно обективна, се налага срокът да бъде удължен отново“, коментира министър Ананиев пред журналисти.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК