МненияНа ФокусПоследни новини

Слави: Аз се самоопределям като българин, който смята, че македонците са българи и Гордана Силяновска- Давкова е българка

Автор: Слави Трифонов

По време на клетвата си новоизбраният северномакедонски президент, Гордана Силяновска – Давкова, навсякъде където трябваше да каже: „Северна Македония“, казваше само „Македония“, пренебрегвайки всички международни договори и най-вече собствената си Конституция, която много ясно определя името на страната. Тя се казва Северна Македония, а не Македония.
Това, което направи Гордана Силяновска – Давкова, естествено, предизвика реакциите на официалните институции и в Гърция, и в България.
Българският президент много ясно каза, цитирам дословно: „Република България не приема изявления и поведение, които противоречат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., както и на други международни договори, които РСМ е подписала“, край на цитата. Това според мен е абсолютно правилната държавническа позиция.
От президентството на Северна Македония веднага отговориха следното: „Президентът на РСМ има право да използва името на Македония като акт на лично право и самоопределение и самоидентификация, зачитайки основните човешки права“, край на цитата.
Тоест, президентът на Северна Македония, Гордана Силяновска – Давкова, се самоопределя като македонка и за нея няма никаква Северна Македония.
Супер. Тогава, по нейната логика, аз се самоопределям като българин, който смята, че македонците са българи и лично Гордана Силяновска- Давкова е българка.

Подобни статии

Back to top button