След двудневни преговори: Няма съгласие по въпроса за Гоце Делчев
снимка: Уикипедия

След двудневни преговори: Няма съгласие по въпроса за Гоце Делчев

След двудневни преговори в Скопие отново не бе постигнато съгласие между България и Северна Македония за идентичността на Гоце Делчев. Българските историци настояват Скопие да признае, че революционерът е българин, както той сам се е определял. Македонския им колеги обаче отказват да го направят. 

 

Съпредседателят на комисията от българска страна Ангел Димитров посочи, че не ние сме определили идентичността на Гоце Делчев, а самият Гоце Делчев.

 

„Желанията за Гоце Делчев не винаги се осъществяват така, както са планирани“, каза от своя страна председателят на комисията от македонска страна Драги Георгиев, цитиран от македонските медии. 

 

Той подчерта, че е постигнато съгласие по отношение на учебници за 6 клас в българските училища.

 

„За учебниците постигнахме съществен напредък, постигнахме една препоръка, която българските колеги трябва да разгледат по-нататък. „

 

А по темата Гоце Делчев той съобщи, че преговорите продължават, но не даде подробности върху каква формулировка се работи. 

 

По-рано стана ясно, че комисията е постигнала съгласие, че по време на Първата българска държава в територията, която е днешна Северна Македония, са били разпространена книжовността и образованието благодарение на Преславската книжовна школа и Охридската книжовна школа.

 

Това обяви минути преди края на 10-та сесия на Комисията за „По света и у нас“ по БНТ проф. Иван Илчев, който е неин член.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК