БългарияНа Фокус

След като Борисов цитира лозунг от концлагер, Радев се позова на социолог фашист

Президентът Румен Радев цитира социолог фашист по време на интервюто си за предаването „Панорама“ по БНТ в петък вечер.

 

„Едно от предизвикателства, които стоят пред нас, всъщност е формулирано преди повече от век от немския социолог Роберт Михелс. В неговия железен закон на олигархията твърди, че всяка олигархия се стреми да се възпроизведе не само по време на управлението, но и когато властта се смени и дойдат други хора“, каза Радев в интевюто.

 

Михелс е слабо познат у нас. Той става член на фашистката партия на Бенито Мусолини през 1928 г. Той е апологет на олигархичната държава.

 

Позоваването на Радев на този социолог се случи само ден след като по време на живо предаване от профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисое изрече, че „Работата е свобода“. Исказването му болезнено наподобява известния надпис Arbeit macht frei на входа на нацистките концлагери, включително в Аушвиц.

 

От „Свободна Европа“ изпратиха запитване до пресслужбата на Министерсия съвет, за да разберат знаел ли е какво казва премиерът. Отговорът на този въпрос бил, че Борисов знае откъде произлиза това изречение.

 

РАДЕВ МОЖЕ ДА ПРАВИ ПАРТИЯ

 

Попиран в „Панорама“ има ли намерение да прави партия, Румен Радев уклончиво отговори, че това зависи от обстоятелствата и времето. Той не изключи възможността това да се случи и по време на мандата му, а партията му щяла да бъде на родолюбците, които всеки ден срещал на площада.

 

Държавният глава е знаел, че е контактен на човек с коронавирус преди да замине за естония. Той потвърди, че е получил кратък SMS с информация, че ген. Петров е заразен, но съобщението не било от официалните власти, които го поставят под карантина. Той обвини органите на РЗИ, че не са си свършили работата и бе категоричен, че не е негова работа да се самоизолира.

 

„Моралният пример на президента е в спазването на закона, аз съм спазил закона”, каза още Радев.

 

Радев заяви, че не Естонската страна е прекратила визитата му, а ранното му заминаване било с поразумение с президентката на балтийската държава.

 

Той посочи, че е имал ясна уговорка с естонската президентка.

 

„Моето посещение беше от две части. Единият ден „Три морета“ инициативата, където взех домакинството и знамето. Следващият ден беше за официално двустранно посещение. Само аз от всички други президенти имах покана за такова посещение. След като казах на президента на Естония: „Вие имате притеснения, няма да го правим. Това е споразумение за отлагане, а не за прекратяване на посещение“, допълни още президентът.

 

Запитан за причината да се раздели с началника на кабинета си Калоян Методиев, президентът отрече тя да е празненството на социалистите.

 

„Има много хора във властта, които искат да видят БСП разцепена, но българските социалисти са хората, които издигнаха кандидатурата ми с очакванията да се противопоставя на статуквото, корупцията и беззаконието, и аз не съм се отклонил от това, както и някои редови социалисти“, каза той.

 

Защо не свиква Консултативен съвет по национална сигурност, Радев каза, че не прави КСНС заради невъзможност да се изгради по-голямо доверие и заради липса на информация. „Няма едно становище или предложение, което да е било поемано като ангажимент и да е било изпълнено от това правителство“, каза той.

 

Той бе запитан и за стиснатия юмрук. Радев отговори, че не е единственият президент, който го прави и насочи погледите към президента на САЩ Доналд Тръмп.

 

Относно позицията ни за Северна Македония, Радев се оказа на едно и също мнение с правителството:

 

„Република Северна Македония трябва да реши дали да продължи с омразата и идеологемите от миналото или да тръгне към демократично бъдеще“.

 

„България трябва да отстоява своята история, език и идентичност. Никой друг освен нас няма как да го направи. Аз съм убеден, че работейки кооперативно и откровено с нашите съседи и братя, ще намерим правилното решение. Но след като Договорът за добросъседство не ни води до тях, ние сме в правото си да търсим права. Вижте как го направи Гърция”, каза още той. Не може да има безусловна подкрепа. Той отбеляза и факта, че Германия се вслушва в нашите аргументи.

 

ПРОТЕСТ ПРЕД БНТ

 

И тази седмица гражданско движение БОЕЦ организира протест пред сградата на БНТ. Често тези демонстрации се превръщаха в акции срещу гостите на „Панорама“, които често са представители на управлението. Тази седмица БОЕЦ не направиха протест срещу Румен Радев, но от Фейсбук страницата си се обявиха и срещу опитите на президента да ги използва политически.

 

„Ако господин Радев дойде, той ще бъде посрещнат и ще му бъдат поставени конкретни питания, които сме отправяли към него през годините, откакто е на поста президент на страната.

 

На нито едно от тях той досега не е отговорил, нито веднъж! Нито веднъж президентът и неговата администрация не се отзоваваха на нашите сигнали, нито сме били търсени за обратна връзка и изслушване, нито проектите за конституционни жалби, които сме внасяли, бяха въобще отразени.

 

Нашата позиция е принципна и последователна, а резервите ни към господин Радев – основателни. „

 

 

От движението отправиха и някои обвинения и критики към президента:

 

„ФАКТ е, че Радев след почти 4 години на своят пост сега разбра , че в България има мафия и тя е превзела изпълнителната власт и прокуратурата.
ФАКТ е, че докато нас ни мачкаха, арестуваха, повдигаха обвинения и разкарваха всеки ден с призовки, ревизии, дела и репресии, президента не виждаше и не чуваше, а чак след като му посегнаха на него се сети за гражданите.“

 

 

Към демонстрантите от БОЕЦ се присъединиха и майките от „Системата ни убива.

 

 

 

Пред сградата на БНТ освен поддръжниците на БОЕЦ, пристигната и протестиращи срещу президента Румен Радев, които поискаха неговата оставка. Според някои демонстранти, недоволни от правителството, те били платени.

 

Стиганс е до напрежение между двата протестни лагера. Нова телевизия съобщава за ударена журналистка.

 

А по време на протеста един човек е бил задържан и отведен в Първо районно управление за притежание на забранени предмети.

 

Отново над 4000 заразени, скок и в броя на починалите

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button