На ФокусПоследни новиниСпорт

След като момичетата спечелиха европейското по шахмат – федерациите почнаха да се карат и нападат взаимно

Българските федерации по шахмат започнаха да се карат след като България спечели европейската титла по шахмат сред жените. Цялото ръководство на единствената федерация, която има лиценз от Министерството на спорта подаде оставка.

Както е известно, в България има цели 5 федерации, които искат да управляват шахмата. 

Голям проблем бе това, че българските състезателки по шахмат принадлежат на различни федерации и това дори спираше отборът ни да бъде в пълен състав. Министерството на спорта ги убеди да спрат да враждуват временно, но това приключи веднага след турнира.

Решението на членовете на УС на Българската федерация по шахмат, която има лиценз, беше обявено в открито писмо, в което от централата подчертават, че са „единствената организация, която има качеството на спортна федерация по смисъла на Закона за физическото възпитание и спорта“ и директно определиха „разпространяваната информация за наличието на множество конкуриращи се шахматни федерации“ за недействителна.

Масло в огъня наляха и думи на спортния министър Димитър Илиев, според когото лицензираната шахматна централа няма да бъде приета в Международния шахматен съюз, защото част от членовете ѝ са „били замесени в корупционни дейности назад във времето“.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Европейските шампионки по шахмат спечелили титлата без държавно финансиране

Подобни статии

Back to top button