След пожара в „Дунарит“: Опасността е преминала

Нощта в „Дунарит” е преминала спокойно, увериха от ръководството на завода. В цеха пожарът е потушен, няма и тлеене.

 

В петък стотици работници бяха евакуирани заради избухването на пламъци в едно от най-големите военни предприятия у нас. Районът на километри от „Дунарит” също беше отцепен.

Заради опасността от  взрив обаче най-притеснени бяха жителите на близкото село Николово. Децата от детската градина и училището бяха изведени още в петък по обяд.

 

А спомените на възрастните се върнаха към  унищожителния взрив в завода от март 93-та. 

„Хората бяха наистина уплашени, но паника нямаше. През цялото време държах връзка с ръководството на завода. Евентуалната опасност беше от счупени стъкла при взривна вълна. Веднага приканихме всички хора да отворят широко прозорците. Не беше изключена и опасността от скъсване на дигата на язовира. Следяхме постоянно станцията, тя беше затворена”, заяви пред НОВА ТВ кметът на Николово – Марийка Генова.

Самият собственик на предприятието Емилиян Гебрев също коментира последиците. 

„Локалният пожар вече е в историята. Има единствено материални последици. Няма пострадали хора“, заяви той. 

Пред bTV той поясни, че материалните щети не са малки, но все още се изчислява и не се знае точно колко ще му струва инцидента.Той гарантира, че няма да бъде забавена нито една поръчка на клиентите на завода.

Няма тлеещи огнища във военния завод „Дунарит“ и обстановката вече се нормализира, допълни още Гебрев.

„Рано е да се каже каква е причината за пожара. От разговорите, проведени с работниците, най-вероятно става въпрос за фабричен дефект на детайл, който е изработен преди години от фирма, която е създала това оборудване“, обясни собственикът на „Дунарит“.

Този следобед предстоят огледи на място.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК