You are currently viewing След скандал работодатели напуснаха среща в Министерския съвет

След скандал работодатели напуснаха среща в Министерския съвет

Предложението на синдикатите за увеличаване на минималната работна заплата заради повишаващата се инфлация и скъпата енергия у нас доведе до скандал на среща в Минитерския съвет. Там представителите на работодателските и синдикалните организации трябваше да обсъдят със служебния министър на труда и социалната политика Гълъб Донев мерки за срещу високите цени.

 

Само час след началото на срещата обаче представители на браншовите организации са я напуснали. За това стана ясно от думите на председателя на АИКБ Васил Велев на излизане.

 

Това поведение не можем да го окачествим като диалог и търсене на решение. И понеже никой не е дошъл тук да бъде овикван, работодателите си тръгнаха“, заяви Велев.

 

Той обяви, че работодателите не могат да обсъждат никакви предложения преди да видят макрорамката на бюджета за следващата година, какъв ръст на икономиката и каква инфлация се залагат.

 

Конфликтът е породен от настояването на КНСБ да се увеличи минималната работна заплата на 700 лева, а от догодина да стане 764 лв. По думите на Велев обаче, ако това се случи, ще има фалити.

 

„Това, което предлагат синдикатите, всъщност е над средния осигурителен доход за повече от 10 икономически дейности. За да го преведем, това означава, че всички в тези предприятия трябва да получават еднакви възнаграждения или да минат в сивия сектор. В тези сектори кризата ги е ударила толкова тежко, че те и в момента са на загуба. Така че няма възможност да се намали печалбата, за да се увеличи минималната заплата“, каза Васил Велев.

 

Синдикатите вече настояха линията на бедност, обвързана с различни видове социални помощи, да бъде увеличена до 460 лева.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК