BulletinНа ФокусСвят

Смъртоносни удари по границата между Украйна и Русия

Смъртоносни удари по жилищни сгради в Украйна и в граничен с Русия регион бяха регистрирани на 2 декември като ескалацията на въздушните нападения рани десетки и накара Киев да настоява за по-бързи доставки на западни оръжия.

Бомбардировките предимно на Киев и североизточен Харков бяха извършени по-малко от 24 часа, след като руският президент Владимир Путин обеща да засили ударите след безпрецедентната украинска атака срещу руския град Белгород.

Общо петима души бяха убити, а 130 бяха ранени, съобщиха властите.

Междувременно нов украински удар в граничната с Русия Белгородска област уби най-малко един човек на 2 януари и рани петима, съобщи местният губернатор.

Москва твърди, че е нанесла удари само по военни обекти, но украинският министър на отбраната Рустем Умеров заяви, че Русия умишлено нанася удари по критична инфраструктура и жилищни квартали.

Киев призова западните съюзници да отговорят на бомбардировките, като ускорят доставките на оборудване за противовъздушна отбрана, бойни дронове и ракети с далечен обсег в момент, когато подкрепата на съюзниците е разколебана.

При нападението във вторник Киев заяви, че Москва е изстреляла 99 ракети, но 72 са били свалени, докато Русия заяви, че е свалила девет ракети от Украйна над Белгородска област.

Пожарникари и спасители бяха на мястото на инцидента в Киев, като от една от сградите се стелеше дим.

„Това е жилищна сграда. Удариха жилищна сграда“, каза Виолета Соловьова, 56 г.

Галина Соловьова, 79 г., е получила рана на главата при удара, който е разрушил дома ѝ.

„Истински ужас е да останеш без… всичко. А за съседите не знаем. Те са хора, които познаваме. Как са те?“ – пита тя с превързана глава.

Двама души са загинали, а 49 са ранени в столицата, съобщи кметът на Киев Виталий Кличко, а вътрешният министър на Украйна Игор Клименко заяви, че двама души са загинали в Киевска област.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Джордж Сорос заснет на почивка с група млади мъже

Подобни статии

Back to top button