Спасиха ранен турист в Беласица след повече от 20-часова операция
снимка: ПСС

Спасиха ранен турист в Беласица след повече от 20-часова операция

Турист пострада в планината Беласица. Мъжът е правил зимен преход, но е паднал в дере и е с тежки фрактури на крайниците. Организирана беше акция, в която участват планински спасители от Петрич, Сандански и Благоевград.

 

Едва призори те успяха да тръгнат с пострадалия надолу към село Самуилово. Акцията по спасяването на мъжа е продължила повече от 20 часа. 

 

Туристът ще бъде свален от планината в сравнително добро състояние.

 

„Акцията премина много трудно. Самият терен, по-който се спуснаха спасителите, е най-труднодостъпният в цялата планина Беласица. Туристът е паднал в дере, пързалял се е по замръзналия сняг. Мъжът има оплаквания в крайниците и ребрата. С него е бил още един турист”, обясни кметът на Самуилово Кирил Стоянов, цитиран от Нова ТВ. Той също участва в спасителната акция.

 

Вчера около 11 ч двама приятели тръгнали на преход през хижа „Конгур“ по билото на Беласица. Единият се подхлъзнал и паднал в дълбока пропаст. Приятелят му подал сигнал до ПСС.

 

Към мястото се отправили няколко екипа планински спасители. Стигнали до него през нощта.

 

„Теренът е изключително тежък. Наложи се да се спускаме с въжета, за да стигнем до него. Ако имаше хеликоптер, щеше да стане много по-бързо“, коментираха спасителите.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК