БългарияНа Фокус

Спешно изпратиха жандармерия да пази границата с Турция

Жандармерия е пратена по границата с Турция, а заплахата от мигрантска вълна е реална. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на извънредно заседание в Министерския съвет.

 

Борисов заяви, че очаква да го свържат с турския президент Реджеп Ердоган, за да обсъдят ситуацията.

 

„Имаме данни за доста струпване на мигранти в Одрин, дислоцирахме жандармерията по границата, усилили сме максимално границата. Притеснително е, че турските граничари се отдръпнаха, да се надяваме, че са ги дръпнали по-навътре в страната, там да ги спират”, коментира Борисов.

 

Припомняме, че ескалацията на напрежението в Сирия между силите на Анкара, Дамаск и Москва доведе до това, че турският президент Реджеп Ердоган окончателно обяви, че няма да спазва споразумението с ЕС за спиране на мигрантите. 

 

В момента на територията на Турция има 3,7 млн. бежанци от Африка, а само през последните седмици над 1,5 млн. са изселени от провинция Идлиб, която е последният бастион на бунтовниците в Сирия, подкрепяни от Турция. Военните на Сирия и Русия обаче се опитват да превземат тазо зона, а боевете са кръвопролитни. 

 

Не е ясна все още конктретната причина, принудила Ердоган да изтегло граничните си полицаи от границата на ЕС. 

 

Джамбазки: „Ердо“ никога не ни е бил приятел, да защитим границата с всички сили и средства

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button