БългарияНа ФокусПоследни новини

Спецакция в София срещу Nexo, през криптобанката са преминали над 94 млрд. долара, клиент е финансирал терористични актове

Прокурори, следователи и агенти на контраразузнаването са влезли по-рано тази сутрин в офиси на известна фирма, собственост на български граждани, търгуваща с криптовалута във Великобритания, Швейцария, Съединените щати и известни офшорни-дестинации. Полиция е забелязана и пред луксозните имоти, свързани със собствениците на компанията. За момента няма информация дали има задържани лица.

За последните 5 години през Nexo са преминали оборотни пари в размер на над 94 млрд. долара, съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева, след като по-рано днес адреси в София бяха претърсвани от прокурори, следователи и агенти на контраразузнаването. Проверки се правят в офиси на известната фирма Nexo, собственост на български граждани, търгуваща с криптовалута във Великобритания, Швейцария, Съединените щати и известни офшорни дестинации.

„В момента текат действия по разследването и разпити на свидетели в Националната следствена служба. На територията на столицата се провеждат активни действия по разследването с цел неутрализиране на незаконна престъпна дейност на криптобанката Nexo. Тази банка е създала и поддържа международна платформа за обмен и предоставяне на заеми на криптовалута. Установено е по досъдебното производство, че основните организатори на тази дейност са български граждани и основната дейност е от територията на България“, каза Милева.

Тя подчерта, че криптобанката е действала чрез множество регистрирани търговски дружества, които по голямата част от тях представляват пощенски кутии, т.е. кухи фирми. Милева заяви, че клиент на платформата е лице, което официално е обявено за финансиране на терористични актове.

Подобни статии

Back to top button