Спецпрокуратурата добави доказателствата от ОЛАФ към дело за търговия с влияние, президентството оспорва корупционните практики с документи

Спецпрокуратурата добави доказателствата от ОЛАФ към дело за търговия с влияние, президентството оспорва корупционните практики с документи

Специализираната прокуратура е присъединила материалите от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) към дело за търговия с влияние, образувано срещу две длъжностни лица от МВР за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна. Това съобщиха от държавното обвинение, като не споменаха имената на двете лица. 

 

Това се случва ден след като се появи информция, че при разследване ОЛАФ е установила корупционни практики при обществена поръчка за автомобили за нуждите на МВР.

 

Според изнесените в медиите у нас данни става въпрос за договор, сключен през март 2017 година. Тогава служебен министър на вътрешните работи в кабинета, сформиран от Румен Радев, е бившият ми секретар Пламен Узунов. 

 

От президентството обаче разпространиха съобщение, в което се казва, че договорът бил сключен не през март 2017 г., а в началото на 2018 г.

 

Ето какво гласи опровержението, изпратено до медиите от „Дондуков“2:

 

„В отговор на отправени въпроси към прессекретариата на държавния глава във връзка с публикация в интернет-платформата на вестник „24 часа“, в която се твърди, че „ОЛАФ заподозря в корупция Пламен Узунов“, изпращаме следното опровержение:

 

Направеното твърдение в статията на вестник „24 часа“ е груба манипулация на фактите. Разследването на ОЛАФ се отнася за сключен договор от МВР на 22 февруари 2018 г., а не на 23 март 2017 г., както е посочено в материала. Въпросният договор, както и анексът към него, са публикувани на интернет-страницата на Министерството на вътрешните работи. От тях става ясно, че този договор е сключен няколко месеца след края на мандата на служебното правителството, в което министър на вътрешните работи е Пламен Узунов.

 

В имейла до медиите от президентството прилагат и текста на самия договор, както и на споразумението към него, състоящ се от 22 страници.

 

Според ОЛАФ споразумението за безвъзмездно финансиране между МВР и Европейската комисия е нарушено, като са закупени автомобили от стари запаси, вместо нови полицейски коли за всякакви терени.

 

ОЛАФ препоръчва в бюджета на Евросъюза да бъдат възстановени близо 6 милиона евро.

 

„След анализ и преценка на относимостта, с постановление на наблюдаващия прокурор от Специализирана прокуратура, получените материали от ОЛАФ са обединени към материалите по дело, свързано с разследване на възможна „търговия с влияние”. По същото досъдебно производство, в качеството им на обвиняеми са привлечени две лица, на които са повдигнати и предявени обвинения по чл.321,ал.6 от НК и по чл.282,ал.2 от НК. Освен деянията по които лицата са обвинени, предмет на разследване са и търговия с влияние, както и извършени корупционни и длъжностни престъпления. Именно това обуславя обединяването на получени материалите от ОЛАФ към делото за „търговия с влияние“, съобщават от своя страна от прокуратурата. 

 

Предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства, прецизиране на предявените обвинения.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК