БългарияНа Фокус

Спецпрокуратурата „изтече“ данните на над 2000 прокурори и следователи

При безпрецедентното си решение да публикува част от доказателствата по делото за хакерската атака срещу НАП, Спецпрокуратурата допусна грандиозен гаф – публикува личните данни на над 2000 прокурори и следователи.

В един от файловете се оказа, че не са заличени ЕГН-та на хората, които се цитират. Друг линк пък се оказа, че води до база данни с ЕГН-та и имена на над 2000 прокурори и следователи. Този линк на практика доказва, че магистрати са били цел на хакерските атаки. Файлът е със заглавие „Не се чисти“ и за няколко часа е прегледан от над 1000 души. Информацията вече не е достъпна, но е направено нейно копие, което не може да се изтрие, заявиха за нова ИТ специалисти.

„Не са изчистили заглавията на файла и когато направиш търсенето, веднага излиза и самият файл. В него има 2100 ЕГН-та на прокурори. Той е създаден анонимно на 18 юли около 17.04 часа. Прилича на експорт на таблица от някакви държавни системи, но казвам, че прилича”, обясни програмистът Светлин Наков.

Сред данните е и снимка на сайт за публично споделяне на данни, а прокуратурата не е заличила името на файла, в който се съдържат данните. 

Тъй като сайтът е публично достъпен, в търсачката му може да се напише името на файла „Ne se chistiiiii”, след което излизат трите имена, ЕГН и длъжности на 2099 магистрати. 

Сред публикуваните данни са и тези на Главния прокурор Сотир Цацаров, премиера Бойко Борисов, както и депутата Делян Пеевски. Сред тях са кандидатът за главен прокурор Иван Гешев, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, директорът на Националното следствие Борислав Сарафов и други. 

Все още не е ясно дали във файла, публикуван от Спецпрокуратурата се съдържат данните на всички, работещи в прокуратурата. 

Според информация на bTV в списъка има и пенсионирани вече прокурори.

Погнаха разследващ журналист заради НАП

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button