БългарияНа Фокус

Списък с имена на известни хора, убити и пари – появи се и името на Божков в аферата с боклука

10 души вече са с обвинения след акцията, при която беше арестуван заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, както русенските братя бизнесмени Пламен и Атанас Бобокови. На много любопитен списък се натъкнаха разследващите при обиските.

 

Трима от десетимата арестувани са обвинени в престъпления с ДДС, а 7 – за участие в организирана престъпна група. Това стана ясно на брифинг на прокуратурата.

 

„В жилище, обитавано от един от обвиняемите, е открита цветна снимка, на гърба на която имало имена на популярни личности, част от които са убити“.

 

Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

 

„Срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари от порядъка на 70 млн. долара, 100 млн. лева, 120 млн. лева, 300 млн. лева. От жилището на П.Б. са иззети автобиографии и снимки на длъжностни лица от Министерството на правосъдието и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и автобиография и снимка на магистрат, наблюдаващ прокурор по дело на Васил Божков за тежки престъпления, добави още Милева.

 

Извършени са проверки в 40 обекта. Установени са нарушения, свързани с околната среда, престъпления с ДДС.

 

списък, имена, Бобокови, Божков, боклук, Красимир Живков, арест

 

 

Групата е била от 7 души, включително и длъжностни лица, съобщи наблюдаващият прокурор Брезашка.

 

Един от тях е именно заместник-министърът на околната среда Красимир Живков. Установено е, че той е бил в изключително близки отношения с братя Бобокови, което не е престъпно само по себе си, но той е извършвал неправомерни действия, с което е подпомагал противозаконната дейност на братята за внос на отпадъци от чужбина, обясняват от прокуратурата.

 

Установено е че Живков, възползвайки се от служебното си положение е оказвал натиск върху подчинени на него длъжностни лица със заплахи за уволнения дори и други въздействия.

 

И когато не са изпълнявани неговите разпореждания има случаи на уволнени директори, добави Брезашка. В групата бил и директорът на РИОСВ-Плевен.

 

Директорът на РИОСВ- Плевен, например, не само, че не е осъществявал контрол, а под негово въздействие съвместно с представители на търговските дружества фиктивно са били извършвани проверките от подчинени на него длъжностни лица.

 

Отразявани са в протоколите неверни обстоятелства, каза още Брезашка.

 

Има и задържан бизнесмен от Плевен. В неделя Спецпрокуратурата ще поиска постоянен арест за заместник-министър Красимир Живков.

 

За единия от братята Бобокови мярката ще бъде задържане под стража, за другия – парична гаранция от 1 млн. лева, съобщи още прокурор Брезашка.

 

Разследването се прави съвместно с антимафиотите от Италия. Цялата дейност на ОПГ е била да се изгради верига от дружества, регистрирани в България и Италия и други държави, целта е била да бъде официална дейността на опасните отпадъци като законова дейност, добави прокурор Кънев.

 

По наказателното производство, водено срещу обвиняемия Божков и още доста обвиняеми лица са разпитани няколко министри, включително министър Горанов, разпитвани са и зам.-министри и председатели на държавни комисии, и държавни агенции, съобщи прокурор Ангел Кънев.

 

 

Божков предупреди: „Левски“ пак ще бъде използван

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button