БългарияНа ФокусПоследни новини

Според Росен Желязков ротационното правителство е неуспешен експеримент

Бившият председател на НС и лидер на листата за евроизборите на ГЕРБ Росен Желязков сподели, че според него не биха да има повече ротационни правителства.

След изборите трябва да има ясна политическа отговорност и правителство с ясен политически мандат. Ако ще е коалиционно – според тежестта на партньорите, с ясно коалиционно споразумение за четиригодишен мандат. Това заяви пред БНТ бившият председател на парламента Росен Желязков.

Експерименти като ротационни правителства и модели, които са плод на тежък и необоснован политически компромис, повече не трябва да съществуват, смята той. Коментира, че предстоящата кампания ще бъде не просто конфликтна, а кампания на поредните клишета.

По думите му ГЕРБ не са тези, които са предизвикали изборите и попита къде са някои от знаковите лица на ПП-ДБ като Тодор Тагарев, които станаха причина за конфликти в сглобката. Според Желязков чрез предсрочните избори ПП-ДБ предотвратяват „свободното си падане“.

„Единствената им платформа беше колко зъл е ГЕРБ. То не бяха чували, Борисов ядеше хора. А хората очакат реални доходи, решения на проблемите си“.

Решението Желязков да води листи и за националния, и за европейския парламент е политическо, и след изборите партията му ще реши дали той да остане в България или да отиде в Брюксел.

„Моите предпочитания са да бъда в България, но това няма никакво значение. Ако партията реши друго, аз ще се съобразя с него“.

Желязков се надява „цикълът на тригодишно безвремие в политическия диалог, който стана прекалено профанизиран и груб, да се пречупи в юбилейния 50-и парламент“.

Конституционните промени бяха един от компромисите на голямото мнозинство, каза още той.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Борисов: Отиваме на избори заради обсесията на ПП-ДБ за власт и постове

Подобни статии

Back to top button