БългарияНа Фокус

Стана ясно как се е случило убийството на 8-годишното дете в Мездра. Обвиняемият разполагал с цял арсенал оръжия

От прокуратурата са изяснили обстоятелствата около смъртта на 8-годишното дете от Мездра, което бе открито мъртво на улицата в локва кръв след гостуване при свое приятелче. Инцидентът се случи през януари, а по случая бе задържан бащата на приятелчето на загиналото дете. 

 

Ето какво съобщават от прокуратурата:

 

Обвиняемият Д.Й. притежавал редовно разрешение за съхранение, носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях. Мъжът разполагал с няколко гладкостенни ловни пушки, нарезна ловна карабина и патрони с различен калибър. Държал ги в мазето на дома си в гр. Мездра, който обитавал със съпругата си М.Й. и малолетните им деца – 8-годишният К.Й. и 3-годишната С.Й.

 

Притежаваните от обвиняемия оръжия и боеприпаси се намирали на различни места във въпросното помещение, извън наличната метална каса за съхранение. Мазето не било оборудвано със секретно заключващо устройство и входна метална врата. До него имали неограничен достъп всички членове на семейството.

 

Д.Й. често ходел на лов. Мъжът бил обучил и малолетния си син К.Й. да борави с оръжията и боеприпасите. На 8 януари тази годино обвиняемият планирал да ходи на лов, но поради дъждовно време променил намеренията си. Тръгнал към стопанисваните от него ниви, като оставил приготвената по-рано пушка извън калъфа до входната врата на стълбите, водещи към мазето, а 5 патрона – в джоба на якето си на закачалката.

 

Проявената от него небрежност относно съхранението на оръжието и боеприпасите ги направили още по-достъпни за други лица, създавайки предпоставки за възникване на злополуки или наранявания при употребата им, сочат от прокуратурата.

 

Около 16,30 ч., докато в къщата на обвиняемия били само 8-годишният му син К.Й. с приятеля му Т.Т., станал инцидент. Свидетели на случилото се чули силен гръм, след което видели как едното момче влачи за краката другото, оставя го навън, а междувременно почиства пътеката от кръв.

 

Полусъблеченият Т.Т. бил открит на тротоар в локва от кръв и дъжд, за което били информирани родителите му. Баща му веднага го транспортирал за оказване на спешна медицинска помощ в гр. Мездра, където била констатирана смъртта на пострадалото дете.

 

Изготвената по делото съдебномедицинска експертиза на трупа е установила огнестрелно нараняване на шията. Смъртта на 8-годишния Т.Т. е в пряка причинна връзка с нараняването и е настъпила бързо. Своевременно потърсена квалифицирана медицинска помощ не би предотвратила фаталния изход.

 

Според заключението на вещото лице, вероятният механизъм на произведения изстрел, при който Т.Т. получил нараняване, е стрелба с огнестрелно оръжие от упор или много близко разстояние, извършена от друго лице. С оглед всички събрани данни по делото, има достатъчно основания да се счита, че то е извършено от 8-годишния К.Й. Поради психическа и емоционална незрялост малолетните лица са безусловно невменяеми.

 

Д.Й. е бил привлечен в качеството на обвиняем за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси в нарушение на законовите разпоредби, вследствие на което последвала смъртта на малолетния Т.Т. Извършеното от него деяние е с изключително висока степен на обществената опасност и представлява особено тежък случай по смисъла на Наказателния кодекс. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

 

Станислав Недков-Стъки иска да влезе в президентската битка срещу Румен Радев

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button