БългарияНа ФокусПоследни новини

Станишев: За България е по-добре да има правителство, Габриел има качествата

„По-добре да си бяха мълчали“ – така бившият премиер, лидер на социалистите и президент на ПЕС Сергей Станишев коментира изреченото между ГЕРБ и ПП-ДБ през последните дни, довело до изостряне на политическата криза.

Станишев обяви, че за България е по-добре да има правителство в тази напрегната ситуация. Позицията на БСП е за предсрочни избори.

„Струва ми се, че Мария Габриел има качествата, амбицията, уменията да управлява в коалиционен формат, така че да им даде възможност да излязат с чест от тази ситуация“, коментира социалистът. „Тя има и европейски авторитет,
и струва ми се, е почтена“, допълни Станишев по адрес на кандидат-премиерът. Станишев определи като „абсолютно непочтено“ и преминало границите на нормалното казаното по неин адрес и заяви, че тя има личен интегритет.

Около 60 дни отне създаването на правителството на тройната коалиция, чийто премиер бе той – общо с първия мандат, през втория до постигането на разбирателство по третия (на ДПС), с който първата подобна формула у нас
бе конструирана, припомни тогавашният водач на социалистите.

При първия мандат – на БСП, Станишев бе избран за премиер, но не и структурата и състава на кабинет, които той предложи, с което се създаде политически прецедент.

„Тогава за тези два месеца се изработиха ясни формули, които да станат основата на едно успешно управление“, посочи Станишев тази сутрин пред bTV, като избори какво стои в основата на една успешна коалиция:

1. Ясни политически и управленски цели, които дават обществения смисъл и полезността от съществуване на една коалиция.

2. Ясните правила. 

3. С това стигаме до взаимното уважение, на базата на което се изгражда доверието да се управлява заедно. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

Подобни статии

Back to top button