You are currently viewing СТЪПКА ПО СТЪПКА: Ето как да гласуваме с машина за президент и за парламент на 14 ноември (ВИДЕО)

СТЪПКА ПО СТЪПКА: Ето как да гласуваме с машина за президент и за парламент на 14 ноември (ВИДЕО)

Централната избирателна комисия представи бюлетините за изборите за народни представители и за президент и вицепрезидент, които ще се проведат заедно на 14 ноември. На вота ще гласуваме с една машина и една карта. Беше направена и демонстрация на гласуването с устройство.

 

Вижте действията стъпка по стъпка във видеото:

 

 

 

След поставяне на картата в машината за гласуване ще имаме възможност да изберем да дадем вота си само за президент, само за парламент или и за двете. От ЦИК предупредиха, че при поставянето на картата, трябва ясно да сме определили за какво искаме да гласуваме, тъй като след визуалзиране на съответната бюлетина, няма да имаме възможност да променим решението си.

 

В случай че сме решили да гласуваме и на двата избора, първо ще се визуализира бюлетината за президентския вот.

 

След продължаване на следващата страница ще можем да упражним правото си на глас и за парламент, като има възможност за отбелязване на преференция, ако гласуваме в България.

 

След потвърждаване на избора вотът ни ще се визуализира на екрана, а след това ще се разпечата и разписката – една или две, в зависимост от това дали сме гласували и за президент, и за парламент.

 

В ЦИК обаче все още няма единно решение дали разписките ще се пускат в една и съща избирателна урна, или в две различни.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК