БългарияПоследни новини

Стефан Янев очаква още разкрития за АМ „Хемус“

„След направените допълнителни разследващи действия се изнасят нови факти и обстоятелства, какво точно се е случило. Така че този т. нар. скандал предполагам ще има допълнително развитие, когато станат ясни още факти. Надявам се, че обществеността ще знае как, по какъв начин и за какво са били харчени обществените средства. Мисля, че това е целта, ние като граждани да знаем, че нашите средства се харчат по прозрачен и целесъобразен начин.“ Това коментира в Благоевград служебният премиер Стефан Янев. 

 

„В дейността по изграждането на автомагистрала „Хемус“ и в цялата дейност на държавното предприятие „Автомагистрали“ ЕАД има сериозни притеснения за огромни суми, които са преведени на строителни фирми, без да е ясно какво произтича от тях“, коментира още той разкритията, направени вчера от МВР. 

 

Той обяви, че очаква прокуратурата да действа съобразно Закона. Това е нейно задължение, от тук нататък мисля, че е спекулация да даваме предварителна преценка какво би могло или не би могло да се случи.

 

„Нека да видим какви са преценките на наблюдаващите прокурори и съответните действия, които те ще предприемат“, категоричен бе Стефан Янев.

 

Във връзка с изразената позиция на правосъдния министър Иван Демерджиев за оставка на главния прокурор, премиерът каза, че въпросът се поставят от доста време, но важното е не изказване на един министър или предстоящи обсъждания, а какво иска обществото.

 

Обществото има усещане за липса на справедливост и тази липса трябва да бъде компенсирана, посочи Янев. По думите му това ще стане с реформа в съдебната власт, но тя трябва да е на база широк дебат и на консенсус в Народното събрание, защото предполага и законодателни промени.

 

Служебният премиер коментира и акциите срещу купуването на гласове, които се провеждат в цялата страна. По думите му, благодарение на тях ще се увеличи доверието в изборния процес.

 

„Надяваме се акциите на МВР за купуване на гласове да доведат до необходимия резултат, това е целта – да провеждат именно такъв тип кампании, операции, които водят до ограничаване на това грозно явление, защото това явление застрашава демокрацията, застрашава най-висшето ни право да влияем пряко на властта чрез нашия вот. Когато ние не сме убедени, че нашия глас е важен, това води и до демотивиране на хората. Моят призив винаги е бил хората да гласуват активно, възможно най-много, защото тогава можем да разчитаме, че нашия вот е отчетен правилно и е отишъл към правилната партия или коалиция, която може да управлява“, каза още премиерът.

 

В Благоевград Янев изнесе слово пред костницата на 581 войници и офицери, дали живота си в защита на града.

 

Проверяват има ли пропадане на АМ „Хемус“

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button