You are currently viewing Стотици измрели птици, пожари и разрушения – щетите от фойерверките по света (ВИДЕО)
снимка: Pixabay

Стотици измрели птици, пожари и разрушения – щетите от фойерверките по света (ВИДЕО)

Новогодишните забавления могат да имат висока цена. От години в столицата различни организации  апелират да се избягва шумното посрещане на новата година с фойерверки и пиратки, които стресират птици и бездомни животни.

 

 

Още в първита часове на 2021 г. във Фейсбук се появи снимка на убита, вероятно от фойерверки, птица. Други потребители се възмущаваха от стреса, причинен на невинни животни.

 

Поражения от шумните празненства, включващи големи количества пиротехнически изделия, имаше не само у нас. В Берлин фойерверки предизвикаха няколко пожара, които помрачиха празничната вечер на огнеборци.

 

В Източна Франция пък фойерверки обезглавиха мъж по време на новогодишните празненства.

 

Друг мъж е бил ранен при същия инцидент, който е станал на около 30 км южно от Страсбург, близо до германската граница.

 

Според местен вестник фойерверкът не е експлодирал първоначално, но се е взривил точно когато двамата мъже са се приближили до него.

 

От началото на декември в департамента важи забрана за продажба и лична употреба на пиротехника. Забраната, чиято цел е да намали натоварването на службите за спешна помощ, е в сила до понеделник.

 

Организации за защита на животните алармираха, че стотици птици са загинали след новогодишните зари в Рим.

 

Във видео, направено край главната гара в италианската столица, се виждат десетки птици, предимно скорци, лежащи безжизнено на земята.

 

 

Причината за смъртта не е ясна, но според Международната организация за защита на животните тя е свързана с шумните гърмежи на пиратки и фойерверки в този зелен район, където гнездят много птици.

 

„Може да са умрели от страх. Може да са се сблъскали в небето или да са се ударили в прозорци или електропроводи. Да не забравяме, че те също могат да умрат от сърдечен удар“, каза Лоредана Дилио, говорителка на организацията, цитирана от „Асошиейтед прес“.

 

 

 

В Рим важи полицейски час от 22 часа и бе в сила забрана за използването на лични пиротехнически средства, която до голяма степен бе игнорирана снощи.

 

Телевизия „Скай нюз-Арабия“ пък съобщи, че в резултат на оръжейни салюти през новогодишната нощ са повредени най-малко четири пътнически самолета на ливанската авиокомпания Мидъл ийст еърлайнс /МЕА/.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК