БългарияНа ФокусПоследни новини

Стотици миряни си взеха последно сбогом с брата на Патриарх Неофит

Стотици мирани си взеха последно сбогом с брата на Патриарх Неофит – доц. Димитър Димитров. В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ беше отслужено опело на протопсалт доц. Димитров.

Опелото бе отслужено от Старозагорския митрополит Киприан.

“От 23 години съм част от настоятелството на храма. Доцент Димитров винаги е бил лъчезарен човек, човек който се отнася с преклонение пред църквата, пред неговите задължения като хоров диригент, като човек, който помага на всички. Бог да го прости”, заяви за БГНЕС проф. Стоян Дечев, който бе сред стотиците, дошли на опелото.

„От млада възраст той бе възпитан религиозно-нравствено и закърмен с любов към Бога, своите ближни и църковното пеене. Бог насочва неговите стъпки към Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, а след нейното завършване – и към Духовната академия. Успоредно със своето следване доц. Димитър Димитров учи и в Държавното музикално училище. След завършване и на двете школи пет години следва и завършва задочно Теоретичния факултет на Българската държавна консерватория със специалност „Музикална педагогика““, припомнят за живота на доц. Димитров от Синода.

Преди повече от 50 години доц. Димитров става съосновател и диригент на прославения Камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел-Ангелогласния“. Преди повече от 40 години е назначен от Св. Синод за преподавател по музика в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ (сега Богословски факултет при СУ), където и получава научното звание доцент. Много са неговите ценни изяви като педагог и в други богословски и светски школи. Високо се оценяват трудовете му като изтъкнат хоров диригент и активен участник в музикалния живот у нас и в чужбина. Затова, по достойнство, през 2002 г. той е обявен за „Музикант на годината“, Св. Синод го удостои с ордена на Българската православна църква „Св.св. Кирил и Методий“ I-ва степен.

Като диригент на смесения хор при Патриаршеската катедрала през тези 46 години, той достойно продължаваше делото на своите знаменити предшественици: Апостол Николаев-Струмски, Добри Христов и Ангел Попконстантинов. Под неговото умело ръководство този хор има значим дял в богослужебния живот на Патриаршеската катедрала и принос в българското църковнопесенно изкуство. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Делян Добрев: Как може рецидивист-измамник, завлякъл дори свои приятели, да ни е финансов министър?

Подобни статии

Back to top button