Стотици са в неизвестност в Германия след адските порои, масова евакуация в Нидерландия (ВИДЕО)

Стотици са в неизвестност в Германия след адските порои, масова евакуация в Нидерландия (ВИДЕО)

Над 100 са жертвите в Западна Германия след опустошителните поройни дъждове и наводнения от изминалите дни. Над 1300 души са в неизвестност само в една от провинциите.

 

„В Райнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия се изсипаха 350 литра на квадратен метър, а са се очаквали само 100. 24 часа не беше спряло да вали и това е причината да се случи всичко. Екипите на пожарната помагаха на хората. Определено имаше паника”, каза пред Нова ТВ журналистът Иван Аршинков, който се намира в една от най-тежко засегнатите провинции.

 

 

 

„Властите помагат на хората до колкото могат. Това наистина е много голяма трагедия, която не може да се предвиди. Екипите реагират по най-адекватния начин, но такава стихия може да връхлети буквално от нищото. Тепърва щетите ще възстановяват”, допълни Аршинков.

 

Канцлерът Ангела Меркел вече обяви, че ще бъде отпусната необходимата материална и финансова помощ за възстановяване на общините и градовете, опустошени от стихията.

 

МАСОВА ЕВАКУАЦИЯ В НИДЕРЛАНДИЯ

 

На жителите в южния нидерландски град Меерсен и района днес бе наредено да се евакуират заради скъсана дига, предаде Ройтерс.

 

 

Аварийните служби казаха, че четири околни села ще бъдат залети от придошлата вода. „Незабавно напуснете домовете си и идете на безопасно място“, призоваха в онлайн предупреждение службите и поясниха: „В дигата има голяма дупка“.

 

Премиерът Марк Рюте обяви за национално бедствие наводнението в провинция Лимбург. Стотици пожарникари и войници работят по укрепването на дигите и евакуират хората. Водите на реките Маас и Рур достигнаха вчера рекордно високи равнища, надхвърлили тези от наводненията през 1993 и 1995 г.

 

 

Очаква се днес следобед пик на водата в северната част на провинция Лимбург, което е наложило евакуацията на болница в град Венло до германската граница. Централната част на град Валкенбърх, до границите с Белгия и Германия е вече под вода; там е разрушен един мост и са евакуирани обитателите от няколко социални дома.

 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК