Страшна болест тегне над оцелелите от 11 септември

Атенататът срещу Световния търговски център в Ню Йорк от 11 септември 2001 г. разтърсва света, променя политики, начин на мислене, започва войни, но най-вече – погубва животите на стотици хиляди невинни хора. 

Малцина имат късмета да оцелеят или да се намират на достатъчно разстояние от трагедията, макар и с разбити сърца. Облекчението, че са се спасили обаче не трае дълго. Днес, 18 години по-късно, се оказва, че сянката на страшна болест е надвиснала над много от тях. 

Джаклин Фебрилет беше на 26 години и работеше на две пресечки от Световния търговски център на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк, когато отвлечените от джихадистите самолети се блъснаха в кулите близнаци, пише в свой анализ Катрин Триомф от Франс прес, предаде БТА.

През 2016 г., 15 години след атентатите с най-голям брой жертви в историята на САЩ, тази професионална синдикалистка, станала майка на три деца, получи диагнозата „рак с метастази“. Има само едно логично обяснение: облакът токсичен прах и отломки, в който се е оказала в деня на катастрофата.

11 септември

Ричард Фарър, днес на 37 години, работеше често в района на Манхатън като геодезист от 2001 до 2003 година.

Преди 18 месеца, след болки в стомаха, у младия баща е открит агресивен рак на дебелото черво, който обикновено засяга доста по-възрастни мъже и към който не е имал никакво предразположение.

Далеч повече от близо 3000-те убити и над 6000-те ранени при срутването на Световния търговски център (СТЦ), Ню Йорк продължава да брои засегнати от рак и други тежки болести, особено белодробни, свързани с токсичния облак, който се носеше в продължение на седмици над южната част на Манхатън.

Десетките хиляди пожарникари и доброволци, изпратени на мястото на СТЦ, бяха първите засегнати: от 2011 г. изследване, публикувано в научното сп. „Лансет“, показва, че те са изложени на повишен риск от рак.

Около 10 000 от тях е бил открит рак според Здравната програма СТЦ – федерална програма за медицински грижи за оцелелите от атентатите.

Джаклин Фебрилет и Ричард Фарър са част от „обикновените“ хора, работели или живеели в южната част на Манхатън след катастрофата – категория от болни, която не спира да нараства.

11 септември

В края на юни 2019 г. над 21 000 от тях са били регистрирани в медицинската програма – два пъти повече, отколкото през юни 2016 година. От тези 21 000 близо 4000 са получили диагноза „рак“, като тези на простатата, гърдата или кожата са най-честите случаи.

Макар че е „невъзможно да се определи точната причина (за рака) за конкретен индивид, защото никой кръвен тест не включва СТЦ като възможна причина“, няколко изследвания са показали, че „равнището на заболеваемостта от рак е нараснало с между 10 и 30 на сто сред изложените (на облака) хора“, обяснява Дейвид Презънт, главен лекар на нюйоркските пожарникари, който е започнал изследванията по този въпрос.

И се очаква в бъдеще този брой да нараства, казва той, поради остаряването на изложените хора и природата на някои видове рак, като белодробния или мезотелиомата, които се развиват в период от 20 до 30 години.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК