БългарияПоследни новини

Стрелецът, уцелил жена в гръбнака, опитал да скрие оръжието, давал пушката и на малолетния си син

Мъжът, прострелял жената на хорото на Нова година в Ловеч, е опитал да скрие оръжието – изгорил приклада, а пушката разглобил. Това съобщават от Районния съд в Ловеч.

 

„Мъжът е опитал да заблуди разследващите, като е казал, че е изхвърлил оръжието в контейнер в централната част на квартал „Младост“, но то не е било установено там. Още в първите дни след инцидента е разглобил оръжието и е скрил части от него в скали в близко село, а приклада е изгорил. Освен това в хода на разследването е установено, че в предишни периоди обвиняемият е използвал пушката и в апартамента си, като дори я е предоставял на малолетния си син. Оръжието е незаконно притежавано, преправено от въздушно в малокалибрено“, съобщават още от съда, цитирани от Dir.bg.

 

Иначе Районен съд – Ловеч постанови най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ за мъжа, прострелял жена в Ловеч навръх Нова година. Стрелбата бе извършена около 01. 00 ч. на 1 януари 2021 г.

 

От Районна прокуратура поискаха задържаният да бъде оставен за постоянно в ареста, като се аргументираха със събраните до момента в рамките на досъдебното производство доказателства. Според обвинението може да се направи обосновано предположение, че задържаният е извършил престъплението, за което е обвинен, а ако бъде с по-лека мярка за неотклонение, може да се укрие или да извърши престъпление.

 

Освен това прокурорът по делото посочи, че предстои да бъде извършена и съдебно-медицинска експертиза за степента на увреждания на пострадалата и въз основа на заключението на експертите, е възможно обвинението спрямо извършителя да бъде изменено в по-тежко, както и да му бъде повдигнато обвинение за незаконно притежание на боеприпаси и оръжие.

 

Защитата на обвиняемия не отрече, че може да се направи обосновано предположение, че подзащитният й е извършил деянието, но според нея става въпрос за инцидент и има редица смекчаващи вината обстоятелства.

 

Сред тях – няма умисъл в действията на обвиняемия, изцяло е съдействал на органите на реда и дори и да не е бил потърсен на адреса му, той е щял да си признае за извършеното; дълбоко съжалявал за случилото се, още повече, че е близък с простреляната жена и семейството й.

 

Затова защитата настоя за налагане на по-лека мярка за неотклонение, а именно „домашен арест“ или „подписка“.

 

В изявлението си пред съда обвиняемият също помоли да не бъде задържан, както и да не му бъде налагана мярка „домашен арест“, за да има възможност да ходи на работа, защото ще са му необходими пари.

 

След като се запозна със събраните до този момент доказателства по делото и обясненията на обвиняемия, съдът прецени, че искането на Районна прокуратура за постоянна мярка „задържане под стража“ следва да бъде уважено.

 

Според съда от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че мъжът е съпричастен към деянията, за които е обвинен.

 

Освен това, въпреки че след като е бил установен, обвиняемият е дал подробни обяснения пред разследващ орган и пред съдия, първоначалните му действия сочат, че той е направил опит да забави и осуети разследването.

 

Съдът прие, че има достатъчно данни по делото за системна злоупотреба с алкохол от страна на обвиняемия, който в такова състояние ставал агресивен и не можел да контролира действията си – както е бил по време на деянията, за които е привлечен като обвиняем. Предвид това съдът прецени, че има опасност той да извърши друго престъпление или да повлияе на свидетели, ако му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение.

 

Определението може да бъде обжалвано пред Окръжен съд – Ловеч в 3-дневен срок.

 

42-годишна Теодора Тодорав бе простреляна в новогодишната нощ в Ловеч. След настъпването на 2021 г. жители на ж.к. „Младост“ се хванали на хоро в междублоковото пространство. Под канонадата от фойерверки и стрелба е попаднала и жената. Пострадалата е в болница в Плевен, където е оперирана. Животът ѝ е вън от опасност.

 

ОФИЦИАЛНО: Общински съветници са ваксинирани приоритетно, ще има наказани

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button