BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Стрелецът в Прага убил баща си и застрелял 39 души в университета, появи се „манифест“ в интернет

Убиецът от Прага, който застреля 39 души, като е убил 14 от тях, първо е убил баща си преди да започне стрелбата. 

Самоличността му бе потвърдена – става въпрос за 24-годишния студент Давид К., който е бил легален собственик на огнестрелните оръжия. Полицията е издирвала студента в Прага още откакто е намерила мъртъв баща му и дори подозират, че той ще направи нещо, поради което евакуират лекция във Философския факултет. За нещастие, убиецът отива в основната сграда на Философския факултет и започва стрелбата там.

Тя се е случила около 16 часа и е била кратка, като студентите са тръгнали да бягат, а някои са се скрили в очакване да бъдат евакуирани.

В интернет се появи Телеграм канал, който се твърди, че може да е принадлежал на стрелеца. Там той описва, че планира стрелба, благодари на хора, които са го вдъхновили да я извърши и пише, че мрази своя живот и хората около него. Все още предстои да бъде изяснено, дали това наистина е канал на убиеца. 

Общо жертвите на стрелецът са 39 според последната информация. 14 души са загинали, 25 са ранени, от които 10 са сериозно ранени. Все още за някои от тях има опасност за живота.

Оръжията в Чехия са законни за притежание, като се изисква само лиценз за оръжия. Той се придобива чрез доказване на умение за ползване на оръжията, медицинско и липса на престъпно минало. Въпреки това, масовите стрелби в държавата са рядкост, като последната е била през 2019 с 4 жертви. Очаква се, че днешния инцидент може да започне дискусия за режима на притежание на оръжия в държавата.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Стрелба в Прага, има убити и ранени

Подобни статии

Back to top button