Световен лидер обяви, че НАТО е в „мозъчна смърт“

Световен лидер обяви, че НАТО е в „мозъчна смърт“

НАТО е в мозъчна смърт, заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за днешния брой на британското сп. „Икономист“. Той има предвид оттеглянето на САЩ от ангажиментите им към пакта и поведението на Турция, която е член на алианса, предаде Франс прес.

 

„Сега трябва да се изяснят стратегическите цели на НАТО“, каза Макрон, пледирайки за пореден път да се даде тласък на концепцията за обща европейска отбрана.

 

Как вижда Макрон общата европейска отбрана

 

В един от разделите на прословутата програма на френския президент за Европейско обновление от началото на март 2019 г. се говори за „защитата на нашия континент“, за необходимостта да се обърне поглед към действителността по света.

 

В документа Макрон споделя виждането си за „една обща“ европейска отбрана. „От две години насам се постигна значителен напредък, но ние трябва да посочим ясна посока:

 

– един договор за отбрана и сигурност трябва да определи нашите необходими задължения, при връзка с НАТО и -европейските ни съюзници;
-увеличение на военните разходи;
-клауза за взаимна защита, която да бъде оперативна;
-Европейски съвет за сигурност, към който да бъде асоциирано и Обединеното кралство с цел подготовка на колективните ни решения“.

 

За всичко това можем да прочетем в програмата за Европейско обновление на френския президент.

 

Глас от България: Обща европейска отбрана – засега не

 

Много се говори за това как точно да се изгради европейска отбрана, включително се дискутира въпросът за европейска армия. Аз лично, като отчитам състоянието на Съюза (ЕС) и развитието му, не виждам особено основание на този етап да говорим за обща европейска армия. Това каза днес председателят на парламентарната Комисия по отбрана Константин Попов на международната конференция „Европейската отбрана – една цел, много предизвикателства“ в София.

 

Това означава, според ген. Попов, че гръбнакът на европейската отбрана ще продължат да бъдат националните ни армии. Затова колкото по-модерни и боеспособни армии имаме, толкова по-добре Съюзът ще може да се справя с рисковете и заплахите, заяви Попов

 

Същевременно той подчерта, че европейската отбрана не може да се изгражда като отделна или като алтернатива на колективната отбрана в НАТО, и изрази убеждението си, че Алиансът ще остане крайъгълен камък на европейската сигурност и отбрана. Важното е ние да развиваме такива способности, които ще позволят на ЕС да решава въпроси там, където НАТО няма да бъде ангажирана, изтъкна ген.

 

Попов, който беше водещ говорител на конференцията, организирана от Софийския форум за сигурност, в партньорство с фондацията „Конрад Аденауер“ и Центъра за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс“.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК