You are currently viewing СЗО одобри за употреба китайската ваксина срещу коронавирус на „Синофарм“

СЗО одобри за употреба китайската ваксина срещу коронавирус на „Синофарм“

Световната здравна организация (СЗО) даде разрешение за спешна употреба на ваксината на китайската държавна фармацевтична компания „Синофарм“, предаде Ройтерс.

 

Това е една от двете основни произвеждани от Китай ваксини, които вече са поставени на стотици милиони хора по света. Тя става първата ваксина, разработена от незападна страна, получила одобрението на СЗО. Решението е взето от техническа консултативна група на СЗО, която започна да преглежда последните клинични данни и производствените практики на „Синофарм“ на 26 април.

 

Разрешението за спешно използване на СЗО е сигнал за националните регулационни органи, говорещ за безопасността и ефикасността на продукта. Освен това то ще позволи включването на препарата в глобалната програма КОВАКС, която има за цел да осигури ваксини за по-бедните страни.

 

„Това разширява списъка с ваксини срещу КОВИД-19, които КОВАКС може да купува, и дава на страните увереност да ускорят одобряването от техните регулационни органи и да внасят и поставят ваксини“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

 

Досега СЗО е одобрила за спешно използване антиковид ваксините на „Пфайзер“, „АстраЗенека“, „Джонсън и Джонсън“, а от миналата седмица и на „Модерна“, припомня Ройтерс, отбелязвайки, че глобалната програма се сблъсква със затруднения с доставките.

 

Друга специализиран орган на СЗО – Стратегическата консултативна експертна група (SAGE) – изрази тази седмица загриженост във връзка с предоставените от „Синофарм“ данни за опасност от сериозни странични ефекти при някои пациенти. Групата обаче е уверена, че ваксината има потенциал да предотвратява болестта, показва документ, с който се е запознала Ройтерс. Според групата ефикасността на ваксината след две поставени дози е 78,1 процента, показват данните от трета фаза на клиничните изпитания.

 

„Синофарм“ е обявила ефективност от 79,34 на сто.

 

След одобрението SAGE е препоръчала хората на възраст над 18 години да получат по две дози от ваксината.

 

СЗО каза, че може да вземе решение за другата китайска ваксина, произведена от компания „Синовак Байотек“ още следващата седмица. Китай е изпратил в чужбина около 65 милиона дози от ваксината на „Синофарм“ и над 200 милиона от тази на „Синовак“. Те се използват от страни в Латинска Америка, Азия и Африка, някои от които изпитват затруднения да се снабдят със западните ваксини.

 

„Синофарм“ се стреми да предоставя значителна подкрепа“ за програмата КОВАКС, като в същото време задоволява нуждите от ваксина на населението в Китай, каза старшият съветник от СЗО Брус Ейлуърд. 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК