БългарияНа ФокусПоследни новини

Тагарев: България обмисля да участва в нови операции зад граница

Според министъра на отбраната Тодор Тагарев, България обмисля да вземе участие в нови военни операции зад граница, поради международната обстановка.

Тагарев не уточни за какви операции точно става дума.

Въпреки това, той спомена случаят в Червено море. Там организация, подкрепена от Иран, овладя два кораба и се организира операция от САЩ.

„В Червено море имаше инциденти, два кораба бяха овладени, това няма как да не ни ангажира. САЩ обявиха предстояща операция, ние сме в контакт с нашите съюзници и с други страни, които имат интерес от стабилно безопасно корабоплаване в този регион и обсъждаме варианти как бихме могли да допринесем към тази операция“, каза Тагарев.

В четвъртък военният министър и началникът на отбраната Емил Ефтимов традиционно поздравиха българските контингенти в операциите и мисиите на НАТО и ЕС в Босна и Херцеговина, Косово и Ирак по видеоконферентна връзка.

Тагарев припомни, че бюджетът за отбрана се увеличава с 800 млн. лева и коментира, че това ще даде възможност за инвестиции в изграждането на отбранителните способност, в участието в операции и развитие на оперативната съвместимост.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

ХИТ в мрежата: Евродепутат се нареди с ТИР на опашката на Калотина

Подобни статии

Back to top button