BulletinБългарияНа ФокусПоследни новини

Търсенето на служебен премиер удари на камък, Радев получава отказ след отказ

Президентът Румен Радев все още не може да намери премиер за служебното правителство, след като основните кандидати отказаха. След промените в коалицията, той трябва да избере измежду управителят на БНБ, управителят на Сметната палата, Омбудсманът или председателя на парламента.

Оказа се обаче, че законите за тези институции не позволяват на техните управители да заемат друга платена държавна длъжност.

Днес и Омбудсманът Диана Ковачева отказа на Радев и заяви, че няма как да стане служебен премиер. Тя е била избрана да бъде съдия в Европейския съд за правата на човека и клетвата и е скоро, което изключва възможността да започне нова длъжност.

Подуправителят на БНБ Петър Чобанов отказа със същите доводи като управителят Димитър Радев, тъй-като смятат, че не е правилно да бъде въвличана БНБ в политически процеси.

„Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред. Оттук нататък всеки един от нас трябва да се съобрази с крайното решение на президента“, добави Чобанов и изрази увереност, че президентът ще намери решение.

Друг отказ дойде и от подуправителя Радослав Миленков, който повтори доводите за политическите процеси.

Така единствен кандидат все още остава председателят на парламента Росен Желязков. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче заяви, че няма да позволи Желязков да стане служебен премиер и дори обеща да направи всичко възможно за да не се случи това.

„Към г-н Желязков ще впрегна цялата агитационна мощ на групата, на партията, на Изпълнителната комисия, да не ни го причинява“, заяви лидерът на ГЕРБ.

„Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят, това няма какво да го говорим. Има хора, които са мислили – доверил съм се на Христо Иванов, все пак господин Славов е доктор по конституционни право“, добави Борисов днес.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Заплатата на кмета на София става 9100 лева, за общинските съветници – 5700 лева

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button