ТАЙНИТЕ НА СССР: Бункерът на Брежнев (СНИМКИ)

ТАЙНИТЕ НА СССР: Бункерът на Брежнев (СНИМКИ)

Bulletin.bg започва нова поредица статии, посветена на тайните на СССР. В нея ще ви разказваме истории, които някога са били строгосекретни. Ще ви показваме места, където кракът на пролетариата не е стъпвал. Ще научите някои от тайните на най-потайния режим в света. Първата от поредицата е посветена на „Обект 1161“, познат днес като бункера на Брежнев.

 

В годините на Студената война навсякъде в Съветския съюз се строят подземни командни пунктове. По онова време никой не мисли за края на света, но именно за това са се готвили напълно сериозно.

 

бункерът на Брежнев, СССР

 

Едно такова съоръжение, което спокойно може да бъде определено като „супербункер“, се намира на територията на Беларус. Той отдавна вече не е секретен и днес може да бъде открит, макар и входовете и изходите му да са прилежно скрити.

 

Всичко, което ще можете да видите от земната повърхност, разхождайки се спокойно в беларуската гора в Гарденска област, са остатъци от огромен метален купол, приличащ на хангар. А размерите му са внушутелни – 200 метра на дължина, 50 метра на ширина и на височина – 24 метра.

 

 

 

На места металните плоскости, изграждащи купола, са разбити. Ако влезете през някоя от дупките, ще се окажете на нещо, което първоначално може да се определи като строителна площадка.

 

бункерът на Брежнев, СССР

 

Това обаче е преддверието на нещо, което носи внушителното име „Бункера на Брежнев“.

 

Любoпитнoтo зa бункeрa e, чe тoй e във фoрмaтa нa двe бъчви, кaтo eднaтa oт тях e прeднaзнaчeнa зa живeeнe, a другaтa – зa рaбoтa. Тoй тaкa и нe e бил пуcнaт в упoтрeбa зaрaди рaзпaдaнeтo нa CCCР, нo в пo-гoлямaтa cи чacт бил зaвършeн.

 

бункерът на Брежнев, СССР

 

На пода се забелязват няколко бетонни капака. Преминавайки през някой от тях, ще видите временна стълба.

 

Спускайки се надолу, гледката е стряскаща – еднакви железобетонни стени, изоставени кабинети и просторни зали. На места са се съхранили тръби за канализация и части от вентилационна система.

 

бункерът на Брежнев, СССР

 

Спускането продължава цели ДЕВЕТ ЕТАЖА на дълбочина! От осмия етаж започва „вечната зима“ – всичко е покрито с лед заради постоянните минусови температури на тази дълбочина.

 

Официалното име на този обект сред „по-равните“ е „Обект 1161“

 

Строителството му започва през 1985 г., а неговото предназначение е да бъде защитен команден пункт на държавите членки на Варшавския договор. Изграждането на бункера ръководят военноморски офицери, които имат опит с свръхсекретни укрития, ядрени плавателни съдове и тайни военни операции.

 

бункерът на Брежнев, СССР

 

Мястото е избрано така, че едновременно да е скришно и контактно – близо до белоруслката гора край затънтено село, но и недалеч от голям жп път. В близост на времето имало и петролна база, чрез която да се доставя необходимото гориво за живот в бункера.

 

За да не могат западните шпиони да наблюдават съоръжението от въздуха, над него бил изграден въпросният метален купол.

 

бункерът на Брежнев, СССР

 

Операцията била толкова строго секретна, че дори местните власти нямали представа за случващото се.

 

Макар бункерът да не бил достатъчно сигурен, за да предпази намиращите се в него от директно попадение на ядрено оръжие, вероятна ударна вълна и висок радиационен фон не биха го засегнали.

 

Подобни съоръжения били изграждани активно от ръководството на СССР, за да не знае противникът накъде да насочи основния си удар. Известни са подобни бункери в Русия, Казахстан, Украйна и Молдова, но вероятно има още, за които не знаем.

 

Строителството на бункера и на близкия военен град приключвало, когато дошъл краят на 1991 г., когато идва и краят на СССР.

 

Това мегасъоръжение така и не влиза в експлоатация, но си остава едно от най-мащабните и мистериозни строителства в СССР.

 

Днес държавата Беларус е преценила, че няма да го използва по никакъв начин, дори и като музей. Затова то е запечатано преди години, а до 2010 е било охранявано. След това обаче то е изоставено – наземният хангар е разрушен, а за разрушението на всичко останало се грижи природата.

 

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО