BulletinМненияНа ФокусПоследни новини

Тексас мобилизира националната гвардия и отказа да се подчини на Байдън, половин Америка ги подкрепя

Автор: Виктор Блъсков

Америка се бори срещу нашествие. Е, поне части от Америка. След като милиони нелегални мигранти се вливат през границата, ситуацията излезе напълно извън контрол, Тексас реши да се заеме с проблема собственоръчно и да започне да контролира границите, след като президентът отказа да го направи.

Върховният съд на САЩ забрани на Тексас да блокира нелегалните мигранти с бодлива тел, Тексас отказа и заяви, че случващото се е нашествие в САЩ, а президентът се проваля в една от основните си задачи – да предпазва щатите от нахлуване на вражески сили.

Вече 25 от 50-те щата, всичките с републиканци начело, заявиха подкрепа към Тексас, а почти всяко лице на Републиканската партия насърчава щата да държи фронта и да не позволява на Байдън да вкарва милиони нелегални мигранти в държавата. 

Губернаторът на Тексас написа писмо, в което заявява ясно и точно:

“Федералното правителство наруши разбирателството между САЩ и щатите. Великите хора, написали конституцията на САЩ, предвидиха, че щатите не трябва да бъдат оставени на милостта на президент, който не зачита законите и не прави нищо да спре външни заплахи като тази картелите да вкарват милиони нелегални мигранти през границата. Поради тези причини обявих нашествие…за да призова конституционното право на Тексас да се защити. Това право е върховен закон на земята и надвишава всякакви федерални решения за противното. Тексаската национална гвардия и други тексаски служби действат според това право, както и законите на щата, да подсигурят границата на Тексас.”

Писмото вероятно ще остане в историята като един от най-сериозните бунтове на един щат пред федералното правителство. Самият Абът показа завидна смелост, като се застъпи за своя щат, вместо да се подчини на Байдън.

Самият казус е повече от ясен – демократите кметове на Ню Йорк и Чикаго обявиха своите градове за т.нар. “градове убежища”. Тоест, те отказват да прилагат законите за миграция, като например изцяло забраняват полицията да пита хора за националността им и да действа според нея. Полека-лека, заедно с други проблеми, това доведе до безпрецедентно нахлуване на милиони мигранти през границата, особено концентрирано около Тексас. Републиканците твърдят, че в момента мексиканските картели контролират границата и вкарват, когото решат, включително срещу заплащане. Тексас има хитро решение на проблема – когато влязат мигранти, които евентуално искат да отидат в Ню Йорк, те просто биват качени на автобус и закарани до града. И докато Чикаго и Ню Йорк вече изнемогват, а кметовете поискаха жителите да започнат да споделят домовете си с нелегалните мигранти, Тексас просто реши да намали натиска, като мобилизира националната гвардия и положи бодлива тел по границата.

Президентът Байдън и федералното правителство започнаха да се борят против това и Върховният съд на САЩ отреди, че бодливата тел трябва да бъде махната.

Това доведе до решението на Абът да откаже да се подчини на Байдън. 

Рано е още да се каже, че говорим за революция. Въпреки това, 25 щата в открит бунт срещу заповед на федерално ниво е нещо, което рядко се случва в щатите. Още повече говорим за Тексас – щатът, който е втори по БВП в цялата държава и втори по население с цели 30 милиона души. Армията им също не е въобще малка, като тексаската национална гвардия има близо 18 000 души. 

Провалът на Байдън на границата със сигурност ще остане в историята като един от най-големите гафове на президент на САЩ. Досега не се е случвало не само федералното правителство да позволи нашествие в Америка, а и да се бори срещу това да бъде овладяна ситуацията от самите щати. Гафът е толкова сериозен, че големите медии, които обикновено бягат презглава да защитават Байдън за всичко, в момента мълчат и отказват да напишат каквото и да е за случващото се, въпреки една от най-значимите новини в скорошната история на държавата. Тишината показва истината – границата наистина е пробита, нашествието е факт, а Демократите го поощряват.

Как ще се развие ситуацията, има значение за целия западен свят. Докато САЩ започва да избистря проблема с миграцията, това е най-актуалната тема в Европа.

Подобни статии

Back to top button