ЛюбопитноНа Фокус

6 БРУТАЛНИ ФАКТА за Теракотената армия

На 29 март 1974 година група китайски селяни правят сондаж за кладенец около хълмовете Лишан, вместо вода обаче, те попадат на находка, която ще остави без думи цял свят – Теракотената армия. 

Мания за величие
Въпросните възвишения „Лишан“ се оказват изкуствено създадени с едно единствено предназначение – да станат гробница на императора Цин Шъхуанди, който получава титлата, след като обединява враждуващите китайски племена и поставя началото на империя, която ще доминира региона стотици години. 
Досега откритото в комплекса е меко казано впечатляващо, с територия от над 50 квадратни километра изпълнени с множество подземни камери.

Трекотената армия
Около век след смъртта на Цин Шъхуанди от китайския историк Сима Циен, гробницата на императора е направена като един малък свят.
Самата гробница на цин Шъхуанди не е проучвана от археолозите, нейното местонахождение е известно, но на този етап не са предприети действия поради две причини.

Първо, властите не са сигурни дали ще могат да консервират всичко, което ще бъде разкрито. От досега откритите части на комплекса става ясно, че освен гробницата на императора, заедно с него са погребани хиляди теракотени фигури – една цяла армия, която да служи на повелителя си и в задгробния живот. Естествено, това не е всичко…
Трекотената армия
Императора не иска да бъде буден
Сред въпросния мавзолей текат изкуствени реки от живак, а сводът е обсипан с безброй скъпоценни камъни, наподобяващи звездното небе.
Дали това е така, вероятно някой ден ще разберем. Според китайските хроники някога гробницата може и да е била ограбена от многохилядна армия, нахлула по тези земи.
В такъв случай обаче, спорят други учени, вероятно не само гробницата на императора, а и огромната теракотена армия нямаше да остане запазена.

Трекотената армия

Теракотената Армия е  произведение на изкуството,изграденo с безобразна жестокост.
Историците вярват, че близо 700 хиляди души прекарват почти целия си живот в тежък робски труд, а строителството продължава около 40 години и пак не я достроили. Но все пак  самата армия си струва да бъде видяна. 
8 хиляди фигури на войници в естествен размер, коне, впрегнати в реални бронзови колесници… Гледката не е просто внушителна, а смазваща въображението.  Естествено, за да е всичко максимално близко до реалното ВСЯКО от лицата на войниците било различно, отговаряло на различните раси управлявани от императора, а за да служи армията вечно и в задгробния живот тя била екипирана и с боеприпаси, коне, че дори и складове за съхранение.
(По някои оценки предстои да бъдат извадени още поне 6000) 

Трекотената армия

Обединение постигано с брутална агресия и жестокост.
Цин Шъхуанди се ражда през 260 година пр.н.е.  До 220г.пр.н.е. Шъхуанди успява да покори шестте независими царства Хан, Вей, Чу, Чжао, Ян и Ци. Така застава на чело на империята и поставя началото на династията Цин.  Динстацията управлявала стабилно и това позволило на Китай да постигне огромен напредък в политически, икономически и културен аспект. Част от културно-политическите и икономическите постижения включват:

– Въвеждане на единен стандарт за писане.
– Изграждане на пътища и канализация.
– Невиждан напредък в обработката на желязо.
– Въведени стандарти за тегло, височина, дължина.
– Построяване на първата Велика китайска стена.
Въпреки всичко това, императорът се прочул със своята жестокост. По негово нареждане са били убити учени, чиито идеи се различавали от неговите.
Също така Цин не се интересувал особено и от хората, ангажирани в строителството на мащабните му проекти.
Стотици хиляди от работниците загубили животите си по време на работа, други били убити, за да бъде запазена тайната на новата му гробница.
Първият император умира през 210 г.пр.н.е.

Трекотената армия

Мания за безсмъртие. 
За императора не е било достатъчно да промени света завинаги и да остави името си в историята вовеки. Той е бил обсебен и от идеята за вечен живот. Изпраща не една и две експедиции по суша и вода да търсят еликсира на вечния живот. 
Теракотената армия е само още едно потвърждение за манията му да живее вечно – независимо в кой от световете.

За още интересни статии ни последвайте във Facebook

Може да погледнете и категорията ни ЛЮБОПИТНО

Подобни статии

Back to top button