БългарияНа ФокусПоследни новини

Терзиев и Бонев искат ПУР от БСП в София

Ден преди общинските съветници в София да направят шести опит за избор на председател на местния парламент, групата на БСП обявиха, че са получили покана от кмета Васил Терзиев за среща, на която да обсъдят „План за управление и реформи“ в Столична община. От групата на столичните социалисти отказват участие и съобщават, че ПП-ДБ предлагат ротационно председателство на СОС за една година – трима председатели за по 4 месеца.

Ето и цялата позиция на групата в местния парламент: 

„ПОЗИЦИЯ НА ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ОТ ГРУПАТА НА МЕСТНА КОАЛИЦИЯ „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“

В 17,10 часа вчера, 9 януари, на електронната поща на председателя на БСП – София и на нашата група в СОС Иван Таков беше получен мейл с покана от кмета Васил Терзиев и от председателя на групата на ПП-ДБ-СС в СОС Борис Бонев за среща днес в 11,00 часа, на която да бъде обсъден техен „План за управление и реформи“ в Столична община. Този план ни беше изпратен заедно с поканата. В него те предлагат ротационно председателство на СОС за една година – трима председатели за по 4 месеца.

Няма да участваме на така организираната днес среща. Ние многократно сме заявявали нашата позиция и разбиране за това как трябва да функционира Столичният общински съвет пред колегите от ПП-ДБ-СС, както и пред останалите политически групи. Всички те са наясно, че решенията в нашата партия не се взимат нито еднолично, нито от днес за утре. Затова няма как да участваме в среща, която е организирана от днес за утре и ни е изпратен документ в последния момент, в изработването на който ние не сме участвали. Ние отказваме да бъдем параван или универсално оправдание за неумелите управленски действия на представителите на ПП-ДБ и ГЕРБ в СОС.

Но сме искрено изненадани от поведението на ПП-ДБ. Със своите действия те подпомагат и обслужват ГЕРБ. Месеци наред слушахме техните заявления, че разполагат с огромен управленски потенциал и експертиза, но още от първите дни сме свидетели на всекидневни провали във всички сфери на управлението на града. Постоянно декларираха, че имали готов екип от множество професионалисти и експерти, които да поемат управлението на града веднага след изборите, а към момента, вече трети месец, все още кметът Терзиев не е обявил официално целия си екип. А част от вече назначените лица са доста неубедителни като биография и експертиза за постовете, които заемат. По-лошото е, че са неубедителни и в действията си.

Ясен е мотивът за безотговорното поведение на групата на ГЕРБ в общината – те не искат истината за тяхното управление да излезе наяве. Не искат да бъдат показвани провалите им в дългогодишното управление на Столична община. И тъй като вчера ние отново бяхме обвинени в задкулисни преговори и договорки, в подготовка на „червена сватба“, ясно заявяваме, че това е поредната спекулация на ГЕРБ. Очевидно ГЕРБ настоява да пристане на ПП-ДБ-СС в управлението на Столична община, за да скрие провалите си в дългогодишното управление и да гарантира, че порочният им модел ще продължи да съществува. Щом се харесват, нека да се взимат. Ние няма да кумуваме на тяхната сватба по сметка.

От ПП-ДБ отново лъжат избирателите с привидно желание за намиране на изход от кризата. Ние се отнесохме първия път отговорно, предложихме работещи управленски решения в интерес но софиянци. Три дни по-късно те прекрачиха една от червените ни линии – историческата и родова памет. Сега правят втори, фиктивен за пред обществото опит, защото предлагат преговори с „дясната страна на десните“ – „Синя София“, с ясното съзнание, че групата на Местна коалиция „БСП за България“ не може да участва в такива преговори. Когато не си победител трябва разум, диалогичност, компромис и зачитане на политическите опоненти.

БСП е гласът на разума в този общински съвет. Ние принципно и последователно ще продължаваме да защитаваме интересите на софиянци и ще отстояваме нашите ангажименти от кампанията за подкрепа на обикновения гражданин, съхранение и развитие на общинската собственост и икономика и социална закрила от децата до възрастните жители на града.“

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Евродепутати питат ЕК за отпадане на контрола на пристанищата по Дунав

Подобни статии

Back to top button