Любопитно

Тези 10- ужасяващи СЕКТИ ще ви накарат да настръхнете

Кои са най-опасните секти и култове в света? Преди да стигнем до това, нека започнем с основното.

Сектата представлява система, която боготвори определен индивид, идел или предмет. Сектите могат да бъдат група фанатици или аутсайдери, чиито идеали са го отделили от обществото.

Много от култовете не тръгват от опасни секти, а ако попитате членовете им, те не описват малкото си общество като опасно изобщо. Въпреки това много от култовете имат сатанинска или екстремистка насоченост, която е толкова извън нормалното, че се превръща в опасност. Това обаче често прераства в масови самоубийства, промиване на мозъци, екстремистко поведение, нападения, отвличания, насилване или вандализъм.

Ето 10 от най-опасните религиозни култове на всички времена.

СЦИЕНТОЛОГИЯ

Сциентолозите не са от онзи тип сектанти, които ще привлекат вниманието ви с предупреждения за края на света или ярки заглавия във вестниците за шокиращи религиозни доктрини или действия. Онези, успели да избягат от този култ, говорят по-скоро за промиване на мозъци, измами и опити за финансово разоряване.

секти

Разказват за открити заплахи и други опасни методи, които лидерите използват, за да си спечелят лоялност. Култът се корени в объркани твърдения за влиянието на извънземните и човешката психика. Но в основата си Сциентологията се отнася до много пари. Те ошушкват до дупка чрез съдебни дела онези, които дръзват да говорят срещу тях.

Често се държат по-скоро като огромна световна корпорация, отколкото като религиозна организация. Знае се, че в редиците им фигурират няколко високоплатени актьори като Том Круз например.

ЦЪРКВА НА УНИФИКАЦИЯТА

Наричат се още „мунисти” и са последователи на Сан Мен Мун. Тези сектанти вярват, че Мун е свръхестествено същество, което трябва да бъде боготворено.

секти

Сектата на Мун била толкова ужасяваща, че Германия забранила на основателя й да стъпва в страната след като било доказано, че той представлява опасност за хората – особено за лесно манипулируемата младеж.

Църквата на унификацията вярва, че Мун е бог, затова той е подкрепян от всяка своя църква по целия свят. Тази секта е обвинявана, че примамва млади хора и се опитва да ги отдели от семействата им и обществената система като цяло.

Мун често говори открито против християнската църква, казва, че Корея е избраният народ и настоява последователите му да се държат с него като с божество.

КУКЛУКС-КЛАН (ККК)

са известни със своите бели роби, островърхи качулки и с отношението си към върховенството на бялата раса. Загубеното парче от историята е, че всъщност ККК започват като група екстремистки християни.

секти

Сектата се формира след края на Гражданската война в САЩ и в момент от съществуването й нейните членове наброявали близо 4 млн. души. Техните тактики за терор и ненавистта им към чернокожите, евреите, католиците и други малцинства със сигурност не им спечелили добро име, но всъщност всяването на страх и убийствата ги направили истински опасни.

Анонимността на членовете на клана била другият фактор, който създал този ефект. Членовете на ККК имали право да живеят наравно с другите членове на обществото, но получавали възможността да участват в престъпления облечени в роби, под защитата на своята анонимност.

секти

Кланът продължава да съществува и днес и макар влиянието му драстично да е намаляло, тази секта остава потайна и опасна.

ДВИЖЕНИЕ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ДЕСЕТТЕ БОЖИ ЗАПОВЕДИ

Този култ възникнал и се развивал в Уганда, а неговите членове вярвали, че краят на света е неизбежен и ще се случи на 1 януари 2000 г. Сектантите стриктно спазвали 10-те божи заповеди.

секти

Всъщност те толкова силно приемали божията дума за закон, че отишли прекалено далеч в следването на написаното в Библията. Членовете на сектата рядко говорели помежду си, а много от тях използвали езика на знаците, за да не излъжат и по този начин да нарушат деветата божа заповед.

Те се въздържали от сексуални контакти и постели редовно.   Когато 1 януари 2000 г. минал, а светът останал на мястото си, култът започнал да губи последователи, чиято вяра била разклатена изведнъж. В резултат на това лидерите предрекли нов край на света през март същата година.

Когато 500 последователи се събрали в храм, за да посрещнат Края, той избухнал. Имало обвинения за масово самоубийство, но повечето от жертвите били удушени или отровени, затова следователите заключили, че става въпрос за масово убийство.

АУМ ШИНРИКЬО

Този японски култ се превежда като „Върховната истина” и бил основан от Шоко Асахара през 1984 г. Под прикритието на занимания като йога и медитация, тази група получила религиозен статус и по-късно станала изключително опасна.

секти

 До 1994 г. Асахара и последователите му били обвинени в принудително искане на дарения, измами и убийства. Полицията започнала да разследва внимателно Асахара и тези подозрения. Това накарало основателя на култа да пусне отровен газ Зарин в системата на метрото, за да разсее органите на реда. Докато траело разрушителното действие на газа, полицията успяла да залови Асахара и открила огромен склад с оръжия, експлозиви и дори заложници.

Сред доказателствата имало достатъчно отровен газ за убийството на 4 млн. души, руски хеликоптер, наркотици (включително ЛСД) и химически оръжия като антракс.

секти

Асахара бил натикан в затвора, а неговият култ – забранен. Въпреки всичко някои вариации на неговите идеали съществуват и до днес в друг култ, въпреки че самият Асахара се дистанцира от новата секта.

ДЕЦАТА НА БОГ

Много малко секти са толкова зловещи, колкото тази, създадена от Дейвид Бърг, която той назовава „Децата на бог”. Основното нещо, в което вярват членовете на тази секта е, че сексът с деца не просто е приемлив, но е изначално право.

секти

Няма нужда да казваме, че в този култ има многобройни случаи на изнасилване на деца. Млади жени са били принуждавани да проституират и били използвани, за да примамват нови членове на сектата. Имало цяла система, изградена с цел да се привличат последователи.

Две известни актриси са отгледани в този култ – Роуз Макгауън и Ривър Финикс израсли в това „семейство”. В последствие и двете избягали и започнали да се занимават с по-добри неща.

ОРДЕНЪТ НА СЛЪНЧЕВИЯ ХРАМ

Този странен култ е базиран на вярването, че Рицарите Тамплиери все още съществуват и спасението е възможно само за последователите им, които ще възлязат в рая.

секти

Сектата е основана през 1984 г. от Джоузеф Ди Мамбро и Люк Лоурет. Членовете й по принцип са изключително потайни, но през 1994 г. те убили бебе по брутален начин, защото вярвали, че то е Антихристът.

Последвала серия от масови самоубийства (включително едно в Швейцария, когато членовете на една от групите се отровили до смърт). Сектантите били застрелвани, отравяни, заравяни и душени. В края на краищата повече от 100 умрели най-често от собствените си ръце или по вина на своите лидери.

КЛОНКА ДАВИДОВА

Давид Кореш убедил последователите си, че всеки, който не е негов съюзник особено в САЩ е враг на бог. Това е стереотипният апокалиптичен култ, изграден на основата на лъжи, терор и сляпа вяра.

Самият Кореш твърдял, че е въплъщение на божия глас, дори настоявал, че е Месията. Разбира се той използвал това си влияние, за да прави секс многократно с последователките си.

секти

Той преместил сектантите си близо до тексаския град Уако. След обвинения в сексуално насилие и насилие над деца полицията започнала да се навърта около мястото.

Известният случай през 1994 г. гласи, че специални части изстреляли сълзотворен газ в сградата, където се помещавали Кореш и неговият култ. Тогава изведнъж избухнал пожар, въпреки че никой не бил сигурен от къде е дошла искрата. Равносметката била 76 убити във възникналия хаос.

ХРАМЪТ НА ХОРАТА

Тази секта религиозни фанатици била предвождана от Джим Джоунс – бивш марксист и последовател на комунистическата идеология, а в последствие свещеник. Той бил изключително популярен и харизматичен. Освен това бил и гласовит, особено когато се налагало да говори срещу социалния елит.

секти

Бедни и тормозени последователи се стичали към него и той наистина им влизал в положение. Но това, което започнало невинно, постепенно се превърнало в странен култ, когато Джоунс започнал да говори против Библията и ставал все по-параноичен относно наближаваща ядрена катастрофа.

секти

Джоунс обаче бил принуден на напусне САЩ и да се установи в Гвиана след като получил обвинения в сексуално насилие. Неговите последователи решили да вземат нещата в свои ръце и така се стигнало до убийството на американски сенатор. След това по заповед на своя лидер 900 души извършили най-масовото самоубийство в историята, като изпили отрова.

 ПОРТИТЕ НА РАЯ

Последователите на този култ вярват, че просветлението и спасението могат да бъдат постигнати само ако човек избяга от земята преди „голямото рециклиране”. Но тъй като напускането на планетата може да е проблематично, лидерите на сектата установили самоубийството като начин да се освободиш от тялото си и да постигнеш просветление.

секти

Маршал Епълуайт и Бони Нетълс били мозъците зад този странен култ. Те подготвяли видео материали, които указвали как човек може да напусне тялото си, оставяйки плътта си зад гърба си, и ги разпространявали сред последователите си.

През 1997 г. кометата Хейли преминала покрай земята и Епълуайт убедил сектантите, че космически кораб я преследва, а онези, които го последват в смъртта, ще бъдат спасени. Той заповядал на 38 души да се самоубият в Сан Диего, като настоявал, че кометата е била знакът, който чакал толкова много време.

За още интересни статии ни последвайте във Facebook

Може да погледнете и категорията ни ЛЮБОПИТНО

16 прости правила за как да намерим правилната половинка и да живеем щастливо!

Източник: Therichest.com

Подобни статии

Back to top button