БългарияНа ФокусПоследни новиниПравославие

Томина неделя е – Великден на мъртвите, вижте какво се прави

В първата неделя след Възкресение Христово почитаме паметта на апостол Тома – един от 12-те христови ученици. 

В историята Тома е известен с прозвището си Неверни. След като Христос възкръсва и се явява на учениците си, Тома не е сред тях. Когато по-късно те му казват „Видяхме Господа“, той им отвръща: „Ако не видя на ръцете му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата му, няма да повярвам“.

Христос се обръща към него и му казва: „Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали“.

Названието Томина неделя идва от името на неделния ден, на който според християнския календар възкръсналият Христос се явява на учениците и последователите си.

Седмицата след Великден се нарича още Светла или Празна, поради забраната да се работи каквото и да е. Томината неделя слага завършека на великденския празничен цикъл. Апостол Тома не е известен само с евангелската история за своето неверие. Той е и един от най-жертвоготовните христови ученици.

Въпреки заплахата от фарисеите, които го търсят, за да го убият, Христос решил да отиде във Витания, за да съживи Лазар. Апостол Тома казал на другите ученици: „Да отидем и ние да умрем с него“. След като минало известно време от слизането на Светия дух в деня Петдесетница, апостолите хвърлили жребий, за да се види кой къде ще отиде да проповядва божието слово. На апостол Тома се паднал нелекият жребий да отиде в Партия, Мидия и далечна Индия. Из земите на Индия апостол Тома удивил хората с много чудеса и мнозина повярвали в проповядваното от него ново учение. Сред тях били и две сестри царици.

Царят, заради покръстването на жена си, която била едната от двете сестри, се разгневил и подложил Тома на жестоки мъчения. От това обаче апостолът по чудо оцелял, но царят не се спрял пред нищо и накрая убил Тома. Апостолът изпълнил своята християнска мисия и завършил живота си с мъченическа смърт.

Но дори и царят, който пожелал смъртта на Тома, скоро приел християнството, убеден от изцелението на сина си Азан, след като се покръстил. Мощите на апостол Тома били пренесени в Месопотамия, а на гроба му ставали чудеса. 

Народни поверия: 

В народния календар Томината Неделя се отбелязва като Великден на мъртвите.

Носят се яйца и козунаци на гробища, за да се почете Възкресението на Христос и в света на починалите.

Сред основните традиции и обичаи са повторното боядисване на яйца и замесване на козунаци, последвани от раздаването им на гробищата за починалите. Така Възкресението на Христос се отбелязва и в света на мъртвите.

Освен раздаването на боядисани яйца и козунак се преливат гробните места на починалите близки с вода и вино, прекадява се и се палят свещички.

В някои краища на страната хората по стара традиция оставят боядисани яйца на гробовете на близките си, което обаче е в разрез с канона. По-добре ги раздайте, отколкото да ги оставите да се развалят и вмирисват на гробищата.

Самото повторно боядисване на яйца и раздаването им се прави с вяра, че така ще предпазят мъртвите от превъплъщаване.

Традицията повелява да боядисате отново великденски яйца в деня преди Томина неделя, но някои домакини отделят за целта част от боядисаните преди Великден – на Велики четвъртък или на Велика събота яйца и ги съхраняват в хладилника до Томина неделя, за да ги запазят пресни.

На Томина неделя все още важи строгата забрана за женска домашна работа. Особено това важи за прането и за простирането. Вярва се, че така нивите и градините ще вържат обилен плод.

Какво да направите вие, преценете според възможностите и времето си, но не подминавайте празника – не е важно количеството, а да споменете мъртвите.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Изхвърлете яйцата от Великден

Подобни статии

Back to top button